Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće na ulicama

VIDEO: Dresden ‘okupirali’ neonacisti, ljevičari i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću neonacista okupilo se početkom popodneva u Dresdenu na obilježavanju 65. godišnjice savezničkog bombardiranja grada, a istodobno oko 10 tisuća ljevičarskih aktivista ljudskim lancem pokušava blokirati njihov tradicionalni ‘pogrebni marš’.

Oko 10 tisuća ljudi uspjelo je blokirati prilazne ceste do mjesta okupljanja neonacista, rekao je glasnogovornik antifašističke organizacije ‘Dresden bez nacista’. Akcije blokada prometnica između glavnog kolodvora i četvrti Dresden-Neustadt uzrokovao je to da neonacistički mimohod nije tako bio brojan kao prethodnih godina, ocijenio je glasnogovornik. U gradu se danas očekivalo najmanje 6,5 tisuća desničarskih ekstremista, a zasad ih je stiglo oko 1.300.

Pročitajte i ovo Njemačka policija UBIO ŽENU PA SE SAKRIO? Drama u Dresdenu: Centar grada pod opsadom policije zbog moguće talačke krize Slika nije dostupna Tradicionalno okupljanje Dresden očekuje dolazak 6 000 neonacista

Policijske snage izuzetno su brojne kako bi se spriječili eventualni sukobi ljevičara i neonacista. Svake godine u vrijeme obilježavanja savezničkog bombardiranja grada u Dresenu se okuplja najveći broj njemačkih neonacista na tradicionalni pogrebnom maršu u počast žrtvama. Britanski i američki bombarderi u noći su s 13. na 14. veljače 1945. pretvorili Dresden u prah i pepeo. Područje veličine 12 kvadratnih kilometara bilo je potpuno uništeno.

Od središta ‘Venecije na Labi’, prepunog renesansnih i baroknih građevina, nije ostalo ništa. Godine 2008. posebni odbor je utvrdio da je u bombardiranju poginulo oko 25 tisuća ljudi, što je puno manji broj od ranijih pretpostavki od 135 tisuća mrtvih ili nacističke propagandne tvrdnje da je žrtava 200 tisuća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene