Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Donacije darujte osobno'

VIDEO Drama u BiH: Skrivaju humanitarnu pomoć od unesrećenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Maglaja u BiH bore se da dođu do hrane, vode i osnovnih potrepština, koje su u grad stigle, ali ne dolaze do onih koji ih trebaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Oprez! Hrvatska i BiH: Voda se povlači, iz mulja prijete mine

Uznemirujući video dolazi iz Maglaja u BiH na kojem se vidi muškarac koji moli za hranu govoreći da su mu djeca i unučad gladna, piše klix.ba.

Rečeno mu je da hrane nema, na što se on pobunio govoreći da je 'upravo vidio pun automobil hrane'. On tvrdi da ga je potom policija pretukla, dok u policiji to demantiraju.

I Amir Hrnjić iz Maglaja tvrdi da se nakon katastrofalnih poplava ondje događaju užasne stvari te da se pojedini žele okoristiti nesrećom. Kaže da je u Maglaj stigla ogromna količina hrane, vode i ostalih potrepština, a većina toga smještena je u prostorijama tvornice Primus.

UPOZORENJE Na svaku doniranu ambalažu preko bar coda upišite slovo 'H'

Odgovornost da čuva i dijeli humanitarnu pomoć preuzeo je Regionalni odbor Merhameta čiji je voditelj Atif Spahić. Hrnjić ga optužuje da zloupotrebljava nesreću kako bi ostvario osobnu korist.

'Taj čovjek ima dvije trgovine u Maglaju i vjerojatno humanitarnu pomoć namjerava prodavati. Bio sam svjedok kada je vraćao ljude govoreći im da nema hrane, a garantiram da u Primusu ima najmanje pet šlepera pomoći', kaže razočarani Hrnjić.

On apelira one koji žele pomoći da donacije predaju osobno unesrećenima.

BiH: Nakon poplave poskupljenja, krađe i politički obračuni

Vlasti u Bosni i Hercegovini u utorak se pokušavaju izboriti s posljedicama poplava, a uz srušene kuće, potopljene tvornice, zatrpane ceste i oštećene pruge suočavaju se i s učestalim krađama i pokušajima trgovaca da dodatno zarade povećavajući cijene hrane i opreme za čišćenje.

Vlasti dva entiteta donijele su mjere kojima su zabranile povećanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, ali i artikala za kojima je potražnja iznimno porasla poput metli, gumenih rukavica i čizama.
Građanima je upućen poziv da svako povećanje cijena koje opaze prijave vlastima kako bi se prekrištelje vladinih mjera sankcioniralo.

Društvene mreže preplavljene su informacijama o navodnim povećanjima cijena, no vlasti za sada nisu potvrdile kako je riječ o masovnim pojavama.

'Jučer smo dobili deset takvih prijava i niti jedna nije bila točna', kazao je u utorak ravnatelj Tržišne inspekcije Federacije BiH Ibrahim Tirak. Dodao je kako će se pojačani nadzor ipak nastaviti.

Iz Željeznica Federacije BiH u utorak su pak upozorili kako kradljivci ugrožavaju sve njihove napore da teško oštećene pruge osposobe za promet.

U noći između ponedjeljak i utorka tako je ukradeno 700 metara kontaktnog provodnika s nosećim užetom na tek osposobljenoj pruzi na pravcu između Sarajeva i Kaknja. Strujna kontaktna mreža se nakon toga srušila na tračnice pa je promet opet prekinut.

Policija pokušava spriječiti sve učestalije pljačke stambenih objekata iz kojih su ljudi morali biti evakuirani zbog poplava ili su pak zbog klizanja tla srušeni ili teško oštećeni.

Sarajevski 'Dnevni avaz' tako prenosi kako je policija uhitila dvije malodobne osobe u poplavljenoj kući u Novoj Biloj iz koje su pokušavali ukrasti dva bicikla.

Policija je upozorila i na pojavu lažnih predstavnika humanitarnih organizacija koji pokušavaju prijevarom skupljati novce.

Politički obračuni

Uz sve druge nevolje počeli su i prvi politički obračuni kojima su poplave povod. Vlada Republike Srpske tako je u ponedjeljak navečer odlučila imenovati umirovljenog generala nekadašnje vojske bosanskih Srba Momira Zeca za posebnog povjerenika za Doboj koji je među najteže stradalim općinama u poplavama.

Time je praktično suspendirana općinska vlast predvođena načelnikom Obrenom Petrovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS) koja je na razini RS u oporbi.

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je ujedno visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavila je kako je ta odluka donesena zbog 'problema u provedbi mjera odvoza kabastog otpada' iz Doboja. Najavila je poduzimanje sličnih mjera gdje god to bude potrebno.

Iz oporbenog SDS-a u utorak su reagirali optužbom na račun premijerke Cvijanović kako na 'sraman način pokušava iskoristiti neviđenu tragediju za obračun s lokalnim vlastima'. 'Kako bi prikrili svoju nesposobnost i odgovornost za ponašanje u kriznim trenucima, Milorad Dodik i Cvijanović su zadužili policiju RS i umirovljenog generala Zeca za provođenje sramnog političkog puča u Doboju', drže iz SDS-a.

Mediji u BiH istodobno kritiziraju ponašanje nekih političara uz ocjenu kako su podcijenili razmjere tragedije koja je pogodila zemlju.

Kolumnist 'Oslobođenja' tako izravno proziva i HDZ 1990. i HDZ BiH te čelnika te stranke Dragana Čovića koji je u vrijeme kada je voda plavila BiH, umjesto da se angažira na pomoći hrvatskom narodu ugroženom poplavama u središnjoj Bosni, otišao u Bleiburg.

'Hadezeovce se ne tiče poplava u 'tamo nekoj Bosni' jer 'hrvatskog biračkog tijela tamo nema mnogo'', piše 'Oslobođenje' upozoravajući na gotovo zaboravljeno Žepče, koje je pretežito nastanjeno Hrvatima, a teško je nastradalo u poplavama. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene