Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smije se unatoč svemu

VIDEO Tessa je jedna od 40 ljudi na svijetu s ovom rijetkom bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tessa Evans je 17-mjesečna djevojčica rođena bez nosa.

Britanska djevojčica Tessa Evans rođena je s veoma rijetkim stanjem, kongenitalnom arhinijom, zbog koje na mjestu nosa ima blago udubljenje. Zbog tog stanja nema sinuse, niti osjet mirisa. Međutim, bez obzira na to može se prehladiti, kihati, kašljati, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Kongenitalna arhijina je toliko rijetka da je u svijetu zabilježeno svega nekoliko desetaka takvih slučajeva.

Unatoč nezavidnom stanju, djevojčica se smije, igra i živi poput većine svojih vršnjaka. 'Svaki dan raste i sve se više smije', kaže njezina majka Gráinne.

Dodaje kako Tessa voli svojeg starijeg brata i sestru te da kopira sve što oni učine. 'Unatoč njezinom stanju, ona je tipično dijete koje se penje po pokućstvu i voli plesati', kaže majka.

Test koji otkriva hoćete li oboliti od teške bolesti...

'Svi koji je upoznaju, odmah se zaljube u nju. Mi želimo da inspirira druge ljude, kao što inspirira nas', rekla je majka.

Nekoliko tjedana nakon rođenja, Tessina majka pročitala kako djeca rođena bez nosa imaju slabiji mentalni i fizički razvoj. Majka tvrdi kako to nije točno, barem na primjeru njezine kćeri.

Za to stanje svoje kćeri, saznala je kada je bila trudna 20 tjedna. Međutim, daljnji testovi pokazali su da je Tessa inače savršeno zdrava beba. Pet je tjedana nakon rođenja, djevojčica provela na neonatalnoj intenzivnoj njezi.

Također je rođena i slabijim vidom, a tijekom operacije mrene na lijevom oku došlo je do komplikacija te je na to oko ostala slijepa. Kad spava i jede treba cijevčicu kako bi mogla normalno disati.

Uskoro će Tessa dobiti umjetni nos, a kako bude rasla tako će dobiti veći nos.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene