Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro od srčanog udara

Evo koje su bile posljednje riječi Huga Chaveza prije smrti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko sedam sati trajala je procesija po ulicama Caracasa, tijekom koje je lijes s tijelom Huga Chaveza prebačen u vojnu akademiju gdje mu građani i lideri iz regije odaju počast.

General na čelu predsjedničke garde Huga Chaveza rekao je novinskoj agenciji AP da je predsjednik Venezuele umro od srčanog udara. Jose Ornella tvrdi da je bio uz Chaveza dok je ovaj umirao te je opisao njegove posljednje trenutke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznanje s vrha Chavez se bori za život: 'Razbolio se jer je dušu i tijelo dao za narod' Slika nije dostupna Na dan inauguracije U Venezueli pozivaju na veliki miting: Vraća li se Chavez?

'Nije mogao govoriti, ali je pomicao usne te je izustio: Ne želim umrijeti, ne dajte da umrem', kazao je Ornella.

Dirljiv oproštaj

Stotine tisuća ožalošćenih Venezuelanaca pratile su u srijedu lijes predsjednika Huga Chaveza tijekom dirljive procesije u Caracasu gdje je postavljen odar radi odavanja posljednje počasti pokojnom predsjedniku prije pogreba u petak.

U pratnji crvenih beretki počasne predsjedničke garde, procesija prebacivanja lijesa s tijelom karizmatičnog čelnika, koji je umro u 58. godini od posljedica raka nakon 14 godina na čelu te naftom bogate zemlje, trajala je sedam sati ulicama glavnog grada.

>> Iz temelja ju je promijenio, no kako će Venezuela bez njega?

Lijes je bio otvoren na odru tijekom noći u vojnoj akademiji gdje su mu se došle pokloniti brojne istaknute ličnosti, među kojima i potpredsjednik Nicolas Maduro, politički nasljednik kojeg je odredio Chavez, kao i predsjednici Argentine, Urugvaja i Bolivije.

Tijekom cijele procesije pod jarkim suncem, konvoj je okruživala masa ljudi od nekoliko stotina tisuća ljudi, većinom odjevenih u crvenu "čavističku" boju. Mnogi od njih su plakali, dok je masa izvikivala parole podrške preminulom predsjedniku, poput "Mi smo Chavez" i "Naš zapovjednik živi vječno".

Vlada je proglasila sedmodnevnu žalost i objavila da će pogreb Huga Chaveza biti u petak.

Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Maduro. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene