Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci demonstrirali

VIDEO Laser koji obara letjelice za manje od dolara po hicu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka mornarica po prvi puta je na jedan od svojih ratnih brodova postavila laser, koji je sposoban obarati letjelice i uništiti manje brodove i čamce, a kako ga pogoni električna energija, njegov svaki hitac košta tek nešto manje od jednog dolara!

Pentagon je objavio video snimku lasera na djelu, u kojem to novo oružje američke mornarice uspješno ruši bespilotnu letjelicu. U američkoj vojsci na to oružje gledaju kao na korak naprijed u transformaciji ratovanja, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja

>> Znate li što proizvodi 500 bilijuna vata na samo 2 milimetra?

Taj vojni laser troši samo električnu energiju i može ispaljivati zrake sve dok postoji opskrba električnom energijom, a svaki njegov hitac potroši manje od jednog dolara, ističe američki kontraadmiral Matthew Klunder, koji je šef mornaričkih istraživanja.

'Uspoređujući to sa stotinama tisuća dolara potrebnima za ispaljivanje rakete, možete već sad vidjeti prednost ovog oružja', rekao je Klunder. Prototip tog lasera američku je mornaricu koštao oko 32 milijuna dolara, a instalirati će ga na američki ratni brod USS Ponce, koji služi kao plutajuća vojna baza na Bliskom istoku.

Klunder dodaje kako američka mornarica očekuje kako će ovo oružje biti dostatno za obaranje svih vrsta raketa i projektila, koji neće samo tako moći manevrima nadmašiti lasersku zraku koja putuje brzinom svijetlosti.

No, postoji i mana kod tog oružja, a služba za istraživanja američkog Kongresa, istovremeno hvali taj projekt i upozorava na spomenutu manu. Naime, laser bi mogao oštetiti, doduše nehotice, druge zrakoplove ili satelite u Zemljinoj orbiti, strahuju u Kongresu, a tu je i pitanje njegovog rada po magli, kiši ili snijegu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene