Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća zatvorska nesreća

Venezuela: U pobuni u zatvoru 61 mrtav, 120 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno je 61 osoba izgubila život a 120 je ranjeno u petak u pobuni u zatvoru Uribani, u Barquisimetu, u državi Lari, na sjeveroistoku Venezuele, po novim informacijama dobivenim u subotu od bolničkih izvora.

'Zasad imamo 61 poginulu osobu', među kojima je većina ubijena iz 'automatskog oružja' i '120 ranjenih', među kojima je 90 otpušteno iz bolnice, 18 ostaje u bolnici u Uribani a 12 u vojnoj bolnici, rekao je za agenciju France Presse Ruy Medina, ravnatelj glavne bolnice Antonija Marije Pinede.

Vlada je naredila provođenje istrage o nesreći koja je jedna od najkrvavijih u domaćim zatvorima zadnjih desetljeća. Ministrica za zatvorski sustav Iris Varela koja je ranije bila rekla da je pobuna izbila nakon pretresa ćelija radi oduzimanja oružja od zatvorenika, izjavila je na tiskovnoj konferenciji u subotu da će kaznionica biti u cijelosti evakuirana i da će se zatvorenici premjestiti u druge zatvore.

Varela je obećala da će iscrpnije informacije o događajima objaviti u nedjelju ili u ponedjeljak. Venezuelski opservatorij za zatvore (OVP) je upozorio da je Uribana građena za 850 zatvorenika a 'trenutačno ih je ondje 2.500'. Zatvor je poznat po silovitim okršajima hladnim oružjem među zatvorenicima, što je neka vrsta zabave, ali i stjecanja ugleda među zatvorenicima.

Svi venezuelski zatvori su prenapučeni, u njima vladaju nehigijenski uvjeti a nasilje među zatvorenicima je česta pojava. Službeni podaci govore o 50.000 zatvorenika u zemlji, premda je zatvorska infrastruktura predviđena za prihvat 14.000 ljudi.

Kako bi se ublažilo teško stanje u zatvorima, u srpnju 2011. je osnovano ministarstvo za zatvorski sustav, ali je u prvoj godini njegova djelovanja ubijeno više od 500 zatvorenika, a 1.200 je ranjeno, upozoravaju aktivisti za ljudska prava. (Hina)

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Slika nije dostupna Naoružani robijaši Venezuela: 25 mrtvih u zatvorskoj pobuni

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene