Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Oporba zahtijeva provjeru

Venezuela: Nakon izbornog poraza, oporba postavlja uvjete za dijalog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelska oporba odbacila je svaki dijalog s vladom bez nezavisne provjere valjanosti venezuelskih regionalnih izbora na kojima je premoćno pobijedio tabor predsjednika Nicolasa Madura.

"Nećemo se uključiti u nikakve rasprave ili pregovore dok se ne provede takva provjera i tražene promjene za normalno provođenje političkih prava Venezuelaca", rekao je u ponedjeljak navečer Angel Oropeza u ime oporbene koalicije Stola demokratskog jedinstva (MUD) na konferenciji za tisak.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Konkretno, oporba zahtijeva "međunarodno vjerodostojnu provjeru" izbora od nedjelje na kojima nije bio dopušten nijedan međunarodni promatrač.

"Pozivamo venezuelski narod i svijet da se bore za novi izborni sustav i hitno sazivanje slobodnih i transparentnih izbora", dodao je Oropeza optužujući režim za "prijevare, nasilje, nepravilnosti, manipulacije, iznude i ucjene u negiranju volje Venezuelaca".

Mogućnost brzog izlaska iz krize sve je dalja za tu naftnu zemlju načetu velikim gospodarskim i političkim problemima, po analitičarima. Službeno se Ujedinjena socijalistička stranka Venezuele na vlasti nametnula u 17 od 23 države u zemlji, po Nacionalnom izbornom vijeću.

Izabrani guverneri trebali bi položiti zakletvu u utorak pred svemoćnom Ustavnom skupštinom. Uvjet je to koji je nametnuo predsjednik, ali odbacuju njegovi protivnici koji to tijelo ne priznaju.

Oporba za koju su ankete predvidjele pobjedu u 11 od 18 država pobijedila je u samo pet, dok je posljednje mjesto bilo još nepoznato u ponedjeljak navečer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene