Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela: Chavez najavio nacionalizaciju privatnih bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez kazao je jučer da će njegova vlada nacionalizirati privatne bolnice i klinike, ako ne smanje troškove svojih usluga.

"Ako se vlasnici privatnih klinika ne žele pokoriti zakonima njihove će ustanove biti nacionalizirane", kazao je Chavez u televizijskom govoru. Dodao je da će bolnice u tom slučaju postati dio javnog zdravstvenog sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi" Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

Venezuela ima dvostruki zdravstveni sustav u kojem si bogati, osigurani pacijenti mogu priuštiti bolju zdravstvenu skrb u privatnim bolnicama.

"To je zlo kapitalizma", kazao je Chavez komentirajući troškove liječenja u privatnim klinikama. "To moramo postupno regulirati, pretvarajući divlje tržište kapitalizma u tržište solidarnosti", rekao je Chavez.

No, šef jedne bolnice iz Caracasa kazao je u telefonskom razgovoru da privatne zdravstvene ustanove ostvaruju minimalnu zaradu, jer većina novca odlazi na podmirenje troškova i modernizaciju opreme.

"U našem slučaju zarada je samo pet posto od ukupnog prihoda, a takav je slučaj i u većini drugih bolnica", kazao je direktor klinike "Caracas" Alexis Bello.

Chavez je proširio sustav javnog zdravstva i gradi nove klinike, no u mnogim javnim ustanovama nedostaje osnovne medicinske opreme ili osoblja. Venecuelanska vlada je poslala i tisuće svojih i kubanskih liječnika da žive u siromašnim naseljima i tamo pružaju besplatnu njegu.

Kada je krajem prošle godine ponovno osvojio šestogodišnji
predsjednički mandat Chavez je najavio nastavak nacionalizacija i uvođenja državne kontrole nad strateškim industrijskim granama u Venezueli.

Do sada je nacionalizirao telekomunikacije te elektro-energetske i naftne kompanije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene