Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda terorizma

Veliki saudijski muftija: Islamska država je najveći neprijatelj islama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ekstremističke ideje, radikalizam i terorizam nemaju nikakve veze s islamom i njihovi autori su najveći neprijatelji islama', istaknuo je mufija.

Veliki muftija Saudijske Arabije Abel Aziz al-Šeik u utorak je žestoko kritizirao džihadiste Islamske države (IS) i Al-Kaidu i nazvao ih 'najvećim neprijateljima islama'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna Britanska vojna industrija u problemu? Iznio teške optužbe na račun Saudijske Arabije

'Ekstremističke ideje, radikalizam i terorizam nemaju nikakve veze s islamom i njihovi autori su najveći neprijatelji islama', istaknuo je mufija u priopćenju i posebice naveo Islamsku državu (IS) i Al-Kaidu.

'Muslimani su glavne žrtve tog ekstremizma, kao što svjedoče zločini koje čine takozvana Islamska država, Al-Kaida i povezane skupine', dodao je. To zauzimanje stajališta vrha saudijske vjerske hijerarhije ocrtava neprijateljstvo vjerskih sredina u Saudijskoj Arabiji prema džihadistima Islamske države, poznatim po brutalnosti.

Saudijska Arabija je sunitsko kraljevstvo koja primjenjuje rigoroznu verziju islama. Džihadisti IS-a pokrenuli su ofenzivu u Iraku 9. lipnja i brzo zauzeli veliki dio sunitskih predjela zemlje.

Zove mladiće iz BiH da se bore za okrutne džihadiste IS-a

'U okolnostima u kojima živi islamski narod, ekstremisti su destabilizirali nekoliko zemalja u ime religije i oni dijele muslimane', istaknuo je saudijski muftija i dodao da u islamu, osim krivovjerja, ne postoji veći zločin, od podjele muslimana.

Saudijski kralj Abdulah je 29. lipnja rekao da odbacuje vjerski ekstremizam i obećao je da će 'spriječiti šačicu terorista koji koriste islam u osobne svrhe, da teroriziraju muslimane i nanose štetu našoj domovini', aludirajući na džihadiste u Iraku i Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene