Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNESCO zabrinut

VIDEO Veliko upozorenje Australije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki koraljni greben je ugrožen, a očekuje se kako će se situacija nastaviti pogoršavati. Zbog toga je Vlada objavila da neće dopustiti stvaranje novih luka u Queenslandu.

Veliki koraljni greben i dalje je ugrožen iako se ulažu veliki napori da se spasi ta prirodna ljepota uvrštena u svjetsku baštinu, objavila je u utorak australska vlada. "I unatoč svim pokušajima da se smanje opasnosti i unaprijedi izdržljivost, ukupna perspektiva Velikoga koraljnog grebena loša je, od 2009. se pogoršala, a očekuje se da će se i nastaviti pogoršavati", kaže Vlada u izvještaju.

Pročitajte i ovo Venecija - 2 Vlada proučava prijedlog UNESCO predlaže da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine Izložba dinosaura ispod bedema u Zadru - 1 Tragedija u Zadru Gradski vijećnik kod kojeg je odsjeo poginuli mladić: "Inspektor zna za barem šest identičnih slučajeva, stvarnost je puno gora..."

Američki borbeni zrakoplovi bacili bombe na Veliki koraljni greben

Krhki koraljni greben koji se proteže 2.300 kilometara uz istočnu australsku obalu, u središtu je ekoloških kampanja koje ga pokušavaju zaštititi od najavljenog širenja luke za pretovar ugljena zbog kojega bi se milijuni kubičnih metara pijeska iskrcali u njegovu neposrednu blizinu.

Na grebenu je 400 raznih tipova koralja, 1.500 ribljih vrsta i više od 4.000 raznih školjkaša, a ondje žive i razne ugrožene vrste poput dugonga i velike zelene kornjače.

Australske vlasti kažu kako grebenu najviše prijeti otpad farma, invazivna morska zvjezdača 'trnova kruna' i klimatske promjene, ali i plovidba brodova i šljunčarenje.

Vlada je objavila da neće dopustiti stvaranje novih luka u Queenslandu. Među postojećima su i Abbot Point u kojem indijska grupa Adani planira golemo širenje terminala za ugljen kao i luka Gladstone u kojoj će se intenzivirati promet od 2015. jer počinje izvoz ukapljenog plina. (HINA) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene