Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni parlamentarni izbori

Velika sjena nad izborima u Bugarskoj: Zaplijenjeno 350.000 neregistriranih glasačkih listića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarsko izborno povjerenstvo potvrdilo je danas tijesnu pobjedu konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je zimus podnio ostavku nakon uličnih prosvjeda.

Prema djelomičnim rezultatima nakon prebrojenih 69 posto glasačkih listića, stranka GERB skupila je 31,38 posto glasova, a slijedi Socijalistička stranka s 27,34 posto glasova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova Sveta obitelj Talijanski svećenik postavio neuobičajene jaslice pa razljutio konzervativne stranke i udruge: "Moj stav u skladu je sa stavom pape Franje" Slika nije dostupna Opet Bojko GERB pobjednik bugarskih izbora, ali bez većine

>> Bugarska: Konzervativci vode, ali nemaju većinu

Konzervativna stranka nema, međutim, većinu u parlamentu koji broji 240 mjesta te joj predstoji mučno sastavljanje vlade. Sve ostale parlamentarne stranke isključuju mogućnost saveza sa strankom GERB.

Prema djelomičnim rezultatima, samo još dvije stranke prešle su granicu od četiri posto potrebnih za ulazak u parlament: Stranka prava i sloboda (turska muslimanska manjina) s 9,15 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka (7,6 posto).

Ako GERB ne uspije sastaviti vladu, mandat će biti povjeren socijalistima. Oni su u nedjelju izrazili spremnost da skupe konsenzus za osnivanje antikrizne vlade sastavljene od stručnjaka na čijem bi čelu bio ekonomist i nekadašnji ministar financija (2005.-2009.) Plamen Oresharski.

>> Bugarsku trese skandal s ilegalnim glasačkim listićima

Planirana velika prijevara na izborima?

Državno tužiteljstvo i Nacionalna agencija za sigurnost DANS su u subotu, na dan izborne šutnje i uoči izbora, obavili raciju u jednoj tiskari gdje su pronašli 350.000 neregistriranih glasačkih listića, prenosi Deutsche Welle.

Kako su službeni glasački listići još 8. svibnja raspoređeni po biračkim lokalima, državno tužiteljstvo sumnja da je planirana velika izborna prijevara. Vlasnik tiskare u kojoj je izvršena racija je inače jedan od lidera desno konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova.

Vlasnik tiskare, koji je inače ranije dobio posao tiskanja glasačkih listića, tvrdi da su ustvari zaplijenjeni listići koji su odštampani s greškom, no stručnjaci ipak upozoravaju kako je i samo skladištenje takvih listića u tiskari bilo ilegalno.

Državno tužiteljstvo i DANS pokušavaju stati na kraj manipulacijama članova bivše vlade Boika Borisova. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene