Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborna pobjeda

Republikanci Obami zadali težak udarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanci su u utorak ostvarili veliku pobjedu na američkim izborima, osvojili su Senat i time zadali težak udarac predsjedniku Baracku Obami poremetivši ravnotežu vlasti na njegovu štetu, nadogradili dosadašnju većinu u Predstavničkom domu i pobijedili u nekoliko ključnih guvernerskih utrka.

Birači razočarani Obamom i nezadovoljni time što se gospodarski oporavak osjeća samo među jedan posto najbogatijih, a ne poboljšava život srednjoj klasi, dali su republikancima većinu u oba doma Kongresa po prvi put od izbora 2006. godine.
Republikanci uzeli sve

Pročitajte i ovo Donald Trump Opet će se kandidirati Bijela kuća traži od republikanaca da osude Trumpove izjave: "Zakleli su se braniti Ustav..." Slika nije dostupna Republikanci drže konce Američki Senat blokirao reformu NSA

Za osvajanje Senata republikanci su demokratima trebali preoteti šest mandata. To im je na valu biračkog nezadovoljstva Obaminom administracijom pošlo za rukom u najmanje sedam država, Zapadnoj Virginiji, Arkansasu, Južnoj Dakoti, Coloradu, Montani, Iowi i Sjevernoj Karolini. Sve neizvjesne senatske utrke, osim one u New Hampshireu, otišle su na republikansku stranu. Po projekcijama, republikanci će imati najmanje 52 od 100 senatskih mandata.

Republikanci su također proširili svoju većinu u Predstavničkom domu i osvojili nekoliko ključnih guvernerskih utrka, uključujući i onu u Obaminom demokratskom Illinoisu. Osvojili su i guvernerske pozicije u još dva jaka demokratska uporišta Massachusettsu i Marylandu, te zadržali važne države poput Floride i Michigana.

"Republikanci definitvno imaju sjajnu noć", rekao je Reutersu politički analitičar Lee Miringoff. "Ova pobjeda jasan je znak odbijanja promašene Obamine politike", priopćila je Republikanska stranka u prvoj reakciji na rezultate izbora.

Vođa dosadašnje republikanske senatske manjine Mitch McConnel lako je osvojio novi mandat u rodnom Kentuckyju i u novom će sazivu, koji stupa na dužnost u siječnju, postati vođa senatske većine. Iako je rekao da rezultati pokazuju da "narod više ne vjeruje vladi niti u ispunjavanju njezinih najosnovnijih dužnosti" signalizirao je da je spreman surađivati s Obamom.

Republikanci preuzeli kontrolu nad američkim Senatom

"Neke se stvari neće promijeniti. Ne očekujem da će se predsjednik sutra probuditi s drugačijim pogledom na svijet. Neću ni ja. Ali imamo obavezu raditi zajedno. Samo zato što imamo dvostranački sustav ne znači da moramo biti u stalnom sukobu", kazao je.

Republikansko preuzimanje Senata prisilit će Obamu da smanji svoj legislativni program i ograniči si ambicije na izvršne uredbe koje ne zahtijevaju odobrenje parlamenta ili pitanja koja imaju dvostranačku potporu poput trgovinskih ugovora ili porezne reforme.

Republikanski Senat ima veće ovlasti kad je u pitanju proračun i mogao bi blokirati Obamina imenovanja na ključne državne pozicije. Stranku će ova pobjeda također dobro pozicionirati uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Na drugim pitanjima, poput klimatskih promjena i reforme imigracijskih zakona, očekuje se da će Obama nastaviti po svom.

No republikanci, koji se nadaju ulasku u Bijelu kuću 2016. bit će isto tako pod pritiskom da pokažu Amerikancima da su sposobni vladati nakon što su navukli veliko nezadovoljstvo javnosti prije godinu dana jer su u stranačkom natezanju oko proračuna blokirali rad vlade.

Rekordna pobjeda u Predstavničkom domu?

U Predstavničkom domu, koji ima 435 zastupnika, republikanska bi pobjeda čak mogla biti rekordna od 1946. kad su osvojili 246 zastupnika. Po projekcijama američkih medija, nova većina bi mogla biti baš tu negdje. U dosadašnjem sazivu republikanci su imali 234, a demokrati 201 kongresnika.

Vođa republikanske većine u tom domu John Boehner najavio je da će se novi saziv koncentrirati na porezne, energetske i obrazovne reforme, rezanje potrošnje i stvaranje radnih mjesta.

Republikanska pobjeda na parlamentarnim izborima na sredini drugog mandata aktualnog predsjednika nije ništa novo u američkoj politici. Sva tri posljednja predsjednika s dva mandata, Ronald Reagan, Bill Clinton i George W. Bush u svoje su posljednje dvije godine u Bijeloj kući imali nasuprot sebe Kongres pod potpunom dominacijom druge stranke.

Pred biračima su u utorak bila i dvojica političara hrvatskog podrijetla. Republikanac John Kasich obranio je guvernersku poziciju u Ohiu, a aljaški demokratski senator Mark Begich nije izbori novi mandat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene