448380
448380
448380
448380
448380

VELIKA ODLUKA EUROPSKE KOMISIJE Apple Irskoj mora platiti 13 milijardi eura poreza

  • , 30.08.2016., 12:13
  • Autor:
  • komentara

Tehnološki div Apple bi Irskoj trebao vratiti 13 milijardi eura plus kamate. Iznos je to koji bi Apple trebao dati članici EU zbog poreznih olakšica koje im je ta država omogućila, odlučila je Europska komisija.

 
 
 
 
Danijel Vrbota o kazni za Apple (Video: Dnevnik Nove TV)
Danijel Vrbota o kazni za Apple (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon trogodišnje istrage, zaključeno je da američka tvrtka na nezakonit način koristi porezne povlastice u Irskoj.

Irska je dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtci Apple u visini 13 milijardi eura, koje ta tvrtka treba vratiti u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju, objavila je EK.

To im je, navodi Komisija, omogućilo da plate manje poreza od ostalih tvrtki. Apple je plaćao manje od jedan posto poreza na profit u Europi.

Ova odluka šalje jasnu poruku. Države članice ne mogu dati nepravedne porezne olakšice odabranim tvrtkama, neovisno o tome jesu li europske ili strane, velike ili male - to je nezakonito po pravilima pomoći za države EU', rekla je povjerenica za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji Margrethe Vestager.

'Taj selektivni pristup omogućio je Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto', izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Marghrete Vestager.

'Istraga Komisije zaključila je da je Irska Appleu odobrila nelegalne porezne olakšice, što im je omogućilo da plate manje poreza u odnosu na druge tvrtke, tijekom mnogo godina', dodala je.

Irska sada mora tražiti povrat neplaćenog poreza od Applea za razdoblje od 2003. do 2014. u visini od 13 milijardi eura, uvećano za kamate'.

Vrlo je izgledno da će i Apple i irska vlada uložiti žalbu protiv ove presude Komisije.

'Ovo nije slučaj o tome koliko poreza plaća Apple, nego o tome kako Vlada prikuplja novac. Odluka Komisije imat će snažne i štetne posljedice na investicije i stvaranje radnih mjesta u Europi', stoji u priopćenju Applea nakon objave odluke Europske komisije.

Iznos od 13 milijardi eura apsolutni je rekord u pogledu kazni, a dosad je, po Komisiji, najveći iznos koji je neka tvrtka morala platiti za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju bio 1,29 milijardi eura.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se