Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog napuštanja EU-a

Velika Britanija odustaje od rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je istaknula kako će njezina zemlja biti vrlo zaokupljena pregovorima oko napuštanja EU-a.

Velika Britanija odustaje od rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a od srpnja do prosinca 2017., saznaje se u srijedu od britanske izvršne vlasti, manje od mjesec dana nakon britanskog glasovanja u korist izlaska iz EU-a. 

London je prvotno trebao preuzeti predsjedanje nakon Malte, a prije Estonije. Trenutačno je u drugoj polovici ove godine predsjedatelj Slovačka.

Nova britanska premijerka Theresa May objavila je u utorak telefonski vijest predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku ističući da će njezina zemlja biti "vrlo zaokupljena pregovorima oko napuštanja EU-a", izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

May je u razgovoru naglasila da se želi posvetiti "u konstruktivnom i pragmatičnom duhu" pregovorima o izlasku svoje zemlje iz europskog okrilja, ističe se u priopćenju.

Konzervativna čelnica naglasila je da napuštanje predsjedanja Vijećem EU-a ulazi u kontekst u kojem se želi dati "prioritet" tim pregovorima.

"Donald Tusk pozdravio je brzu odluku premijerke po tom pitanju koja će omogućiti Vijeću da primijeni alternativna rješenja", ističe se u priopćenju.

Po belgijskoj novinskoj agenciji Belga, koja citira ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa prošlog vikenda, Belgija bi bila spremna preuzeti predsjedanje EU-om umjesto Velike Britanije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene