443943
443943
443943
443943
443943

Velika Britanija odustaje od rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a 2017.

  • , 20.07.2016., 13:04
  • Autor:
  • komentara

Premijerka je istaknula kako će njezina zemlja biti vrlo zaokupljena pregovorima oko napuštanja EU-a.

 
 
 
 
Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP)

Velika Britanija odustaje od rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a od srpnja do prosinca 2017., saznaje se u srijedu od britanske izvršne vlasti, manje od mjesec dana nakon britanskog glasovanja u korist izlaska iz EU-a. 

London je prvotno trebao preuzeti predsjedanje nakon Malte, a prije Estonije. Trenutačno je u drugoj polovici ove godine predsjedatelj Slovačka.

Nova britanska premijerka Theresa May objavila je u utorak telefonski vijest predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku ističući da će njezina zemlja biti "vrlo zaokupljena pregovorima oko napuštanja EU-a", izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

May je u razgovoru naglasila da se želi posvetiti "u konstruktivnom i pragmatičnom duhu" pregovorima o izlasku svoje zemlje iz europskog okrilja, ističe se u priopćenju.

Konzervativna čelnica naglasila je da napuštanje predsjedanja Vijećem EU-a ulazi u kontekst u kojem se želi dati "prioritet" tim pregovorima.

"Donald Tusk pozdravio je brzu odluku premijerke po tom pitanju koja će omogućiti Vijeću da primijeni alternativna rješenja", ističe se u priopćenju.

Po belgijskoj novinskoj agenciji Belga, koja citira ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa prošlog vikenda, Belgija bi bila spremna preuzeti predsjedanje EU-om umjesto Velike Britanije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se