Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Velika Britanija može intevenirati u Siriji bez obzira na UN-ovu odluku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija ima zakonsko pravo poduzeti vojnu akciju protiv Sirije.

Britanska vlada je u četvrtak objavila interno pravno mišljenje koje je dobila a koje kaže da Britanija ima zakonsko pravo poduzeti vojnu akciju protiv Sirije čak i ako bi Ujedinjeni narodi blokirali takvu akciju.

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne" Sadiq Khan, novi stari gradonačelnik Londona Povijesni mandat Po treći put sjeo na čelo europske prijestolnice: Pretekao i prethodnika Borisa Johnsona

Britanska vlada je također objavila obavještajni materijal o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem u Siriji u kojem se tvrdi da nema dvojbi da se takav napad dogodio te da 'vrlo vjerojatno' iza njega stoji sirijska vlada što podupiru 'neke' obavještajne informacije.

'Ako se blokira akcija u Vijeću sigurnosti, Velikoj Britaniji međunarodni zakon i dalje dozvoljava da poduzme izvanredne mjere kako bi ublažila razmjere goleme humanitarne katastrofe u Siriji', stoji u preslici pravnog stajališta britanske vlade.

>> OVO su razlozi zbog kojih bi Asad trebao početi paničariti

U takvim okolnostima, dodaje se, 'vojni udari na određene mete u cilju odvraćanja i prekidanja takvih napada bili bi nužni i srazmjerni te ih se stoga može pravno opravdati', kaže se u dokumentu.

Pismo čelnika britanskog združenog odbora za obavještajne djelatnosti kaže da 'nema uvjerljivog alternativnog scenarija' spram onoga koji ukazuje da su snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu izvršile napade kemijskim oružjem u predgrađu Damska.

'Imamo ograničenu ali sve veću količinu obavještajnih podataka koji podupiru sud da je režim odgovoran za napade i da su oni provedeni kako bi se pomoglo izbrisati oporbu iz strateških dijelova Damaska', stoji u pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene