Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA AKCIJA U BiH

VIDEO: Uhićena braća Lijanović, iz kuće se čuli vrisci i plač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciji 'Meso' koju provodi Državna akencija za istrage i zaštitu SIPA u BiH, uhićeno je nekoliko članova obitelji Ivanković Lijanović, među kojima i federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović.

Četrnaest osoba uhićeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini po nalogu državnog tužiteljstva te zemlje pod sumnjom u porezne utaje i carinske prijevare, a među njima su i dvojica ministara u vladi Federacije BiH te jedan zastupnik u parlamentu BiH, potvrđeno je iz pravosudnih i policijskih izvora.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

15:40 - 'Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, odjela 'Sipe' započeli su rano jutros realizaciju operativne akcije kodnog naziva 'Brand' koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda. U okviru ove akcije, sa slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnovane sumnje u počinjene kaznenog dijela organiziranog kriminala. U vezi sa dijelom ne plaćanja poreza tj. utaje poreza i prevara te krivičnim djelom pranje novca.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su organizirali više pravnih osoba fiktivnih preduzeća na koje su u cjelosti prenosili svoju proizvodnju na način da sljedeća pravna osoba nastavlja u kontinuitetu obavljati proizvodnju na način da koristi iste zaposlene osobe, iste prostorije iste pogone za proizvodnju i to po istoj licenci.

Poduzetim istražnim aktivnostima poduzeto je da je navedena organizirana kriminalna grupa svojim nezakonitim aktivnostima stekla protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11.6 milijuna konvertibilnih maraka (5,93 milijuna eura), koja potiče od neplaćenog i utajenog poreza na dodatnu vrijednost, nenamjenskih istrošenih poticaja za razvoj proizvodnje i prehrambene poljoprivrede, prodaje otuđenih zaliha federalne direkcije za robne rezerve.

U namjeri da prikriju porijeklo nezakonito stečene imovine, ilegalno stečeni novac vraćali su u legalne financijske tokove davanjem pozajmica i otkupom udjela od određenih pravnih osoba kao i uplatom gotovog novca na račune.

Policijski službenici u ovom trenutku pretresaju objekte na ukupno 17 lokacija, 14 fizičkih osoba i 3 pravne osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Sve osobe lišene slobode ovom akcijom biti će privedene u službene prostorije policije na ispitivanje i kriminalističku obradu a nakon čega će biti predate tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje', rekla je u obraćanju novinarima, glasnogovornica SIPA-e, Kristina Jozić.

14:48 - Nešto iza 13 sati u prostorije SIPA-e na saslušanje je doveden federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, a prije njega i još jedan uhapšeni Jozo Slišković, piše Klix.ba.

13:16 - Jerko Lijanović policijskim je vozilom odvezen u pravcu Mostara. Nije imao lisice na rukama, a prilikom izvođenja, iz kuće su se čuli vrisci i plač ženske osobe.

11:51  Mladen Lijanović iz kuće je u pratnji pripadnika SIPA-e izveden s lisicama na rukama, a pod sirenama i rotacijama su se uputili prema Mostar. Prije toga napravljen je pretres garaže i vozila u prisustvu Jerke Lijanovića.

10:08 - Jerka Ivankovića Lijanovića pripadnici policije trebaju svakog trenutka dovesti u njegovu kuću u Širokom Brijegu gdje se trenutno odvija pretres i izuzimanje dokaznog materijala, doznaje Avaz neslužbeno. Od jutra je u tijeku pretres firme Lijanović d.o.o. na adresi Visoka Glavica 9 Široki Brijeg. Kako piše list, već je izuzeta određena dokumentacija. Vrše se pretresi i na drugim lokacijama, pa i u kućama od braće Lijanovići.

9:46 - Po nalogu Tužilaštva BiH u više gradova provodi se akcija kodnog naziva 'Meso', jedna od najvećih u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja, piše Avaz.

Uhićeni su federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i njegov brat.

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je da je uhapšen njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, inače federalni dopremijer, ali u trenutku razgovora s novinarom 'Avaza' potvrdio je kako upravo i njega uhićuju.

BiH: Hypo banka tuži braću Lijanović zbog 21 milijuna eura

'Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje', kazao je Mladen Ivanković nakon čega je prekinuta telefonska veza.

Među uhapšenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Proračun BiH oštećen za milijune KM

Iz Tužiteljstva BiH se doznaje kako su uhićenja dio istrage o prijevarama kojima je proračun Federacije BiH oštećen za milijune konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.

Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici proveli uhićenja, u svom je priopćenju navela kako je riječ o iznosu koji premašuje 11,6 milijuna KM (5,93 milijuna eura).

Svi uhićeni bi tijekom dana trebali biti ispitani u Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o eventualnom pritvoru ili mjerama zabrane napuštanja BiH. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene