Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predrasudama nema mjesta

Velik iskorak Irske: Izabrali najmlađeg premijera u povijesti, koji je gay i dijete imigranta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja koju se smatra izrazito katoličkom, Irska - ima novog, za njih, posve drugačijeg premijera premijera.

38-mogodišnji Leo Varadkar vodi stranku desnog centra, deklarirani je homoseksualac, dijete imigranta i najmlađi premijer u povijesti ove zemlje.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

Najjača irska stranka, stranka desnog centra, dobila je novog čelnika, a zemlja novog premijera. "Ako moj izbor išta pokazuje, onda je to da predrasudama nema mjesta u ovoj zemlji", poručio je sam Varadkar.

U irskoj je do '93. biti homoseksualac bilo kazneno djelo. Novi premijer o svojoj spolnoj orijentaciji javno je progovorio prije dvije godine kada je bio ministar, a Irska se spremala za referendum o istospolnim brakovima. U zemlji u kojoj se 78 posto stanovnika izjašnjava katolicima, istospolni brakovi su legalizirani, a Irska je bila prva zemlja koja je takvu odluku donijela na referendumu.

Možda zvuči nezamislivo za brojne zemlje, ali irski mediji ne bave se premijerovom spolnom orijentacijom, već njegovim programom.

U zemlji koja ima jedan od najrigoroznijih zakona o pobačaju, Varadkar je najavio održavanje referenduma o tom pitanju sljedeće godine. O tome se dugo govori i raspravlja, pa je u vrijeme njegovog prethodnika formirano povjerenstvo koje je vladi predložilo promjenu ustava. 38-ogodišnjeg Varadkara parlament će službeno potvrditi za deset dana, a on će postati i najmlađi irski premijer. I prvi koji dolazi iz imigrantske obitelji. Majka mu je Irkinja, a otac doseljenik iz Indije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene