Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Spašavali smo Japan'

Vatrogasac heroj: Supruga me vozila i nije vidjela cestu od suza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vatrogasci koji su ušli u oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima da bi vodom polijevali oštećeni reaktor znali su koliko je to opasno, no učinili su to učinio da bi spasili Japan', kazao je u intervjuu za AP Narumi Suzuki, šef specijalne jedinice Tokijskih vatrogasaca specijalizirih za nuklearne, biološke i kemijske katastrofe.

'Moj je tim bio potpuno fokusiran na posao. Znam da bi moglo zvučati kao pretjerivanje, no smatrali smo da je to naš doprinos za spas Japana', kazao je Suzuki koji je bio jedan od 180 vatrogasaca koji ušli u nuklearku.

Pročitajte i ovo Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u Hrvatsku obaviješten konzulat Hrvatima s radioaktivnim gromobranom određen pritvor u Srbiji: Prijeti im pet godina zatvora Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana?

>> Prvi intervju s herojem Fukushime: Nemam obitelj, zato sam išao prvi

Rizik je bio velik. Eksplozije, požari i nevidljivi neprijatelja - radijacija. Timovi vatrogasaca izmjenjivali su se u ulascima u elektranu svakih 10 do 15 minuta kako bi morskom vodom polijevali pregrijani reaktor i nadzirali da ne dođe do eksplozija. Duže nisu mogli ostati unutra jer su i ovako riskirali visok stupanj radioaktivnosti. 'Znamo sve o radijaciji i svjesni smo kako strašne mogu biti posljedice. Kada su mi rekli da moramo tamo ići i što nam je činiti, sjećam se da sam jedno vrijeme bio bez riječi', kazao je Suzuki.

Iako zadatak nije bio nimalo lak, nije mu niti jednom palo na pamet da ne ode na njega. Svih 180 dobrovoljno se javilo da odu na tu misiju. Iako je i njima bilo teško, najteže je, kaže Suzuki, bilo njihovim obiteljima. 'Supruga me vozila na stanicu i nije mogla ni vidjeti cestu od suza'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene