Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomagao sobaru

VatiLeaks: Počelo suđenje vatikanskom informatičaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buđenje informatičaru iz Vatikana, navodno suučesniku sobara pape Benedikta XVI. osuđenog za curenje informacija u aferi poznatoj kao VatiLeaks, počelo je u ponedjeljak u papinskoj državi i trebalo bi pokazati je li stručnjak Claudio Sciarpelletti pomogao sobaru dostaviti medijima tajne dokumente.

Ni fotografima ni snimateljima nije bilo dopušteno prenositi početak suđenja o kojem će izvijestiti tek mala skupina prisutnih novinara kada završe rasprave. Suđenje Sciarpellettiju (48), talijanskom državljaninu koji je radio u državnom tajništvu koje je vlada Sveta Stolice, trebalo bi završiti brzo jer se njegova uloga u curenju tajnih informacija smatra rubnom.

Uhićen 25. svibnja i pušten dan poslije, Sciarpelletti je osumnjičen da je pomogao sobaru dostaviti vatikanske dokumente novinaru. U središtu rasprave je bijela omotnica pronađena u ladici Scairpellettijeva ureda s naznakom "Osobno P. Gabriele". Omotnica je sadržavala informacije o vatikanskoj žandarmeriji o čemu u svojoj knjizi "Sua Santita" (Njegova svetost) piše novinar Gianluigi Nuzzi koji je u proljeće otkrio skandal VatiLeaks.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

>> Vatileaks: Paolo Gabriele neće se žaliti na presudu

Suđenje bi trebalo pokazati je li sobar imao i drugih suučesnika. Sobar Paolo Gabriele koji služi kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog "teške krađe", pozvan je na suđenje informatičaru kao svjedok.

Gabriele je na vlastitom suđenju priznao odgovornost za dostavljanje dokumenata medijima, a svoj je postupak objasnio željom da upozna Papu s nepravilnostima i skandalima u Vatikanu i tako pomogne iskorijeniti zlo i korupciju iz papinske države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene