Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustanovio posebnu komisiju

'Vatileaks': Papa želi spriječiti curenje povjerljivih informacija iz Vatikana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Benedikt XVI. ustanovio je posebnu komisiju koja treba razotkriti kako i zašto su neke povjerljive informacije iscurile iz Vatikana.

Postoje tako tri istrage o izlasku povjerljivih vatikanskih dokumenata, kao što je pismo Papi o korupciji ili prenošenje izjave palermskog kardinala kako će Benedikt XVI. biti još 12 mjeseci papom, u javnost, odnosno talijanske medije. Državno tajništvo pokrenulo je administrativnu istragu o skandalu nazvanom 'Vatileaks'. Promicatelj pravde Vatikanskog suda pokrenuo je kaznenu istragu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

>> Tajni dokumenti napustili Vatikanske podrume!

Treću istragu je, dakle, pokrenuo Benedikt XVI., koji želi rasvijetliti cijeli slučaj. Zanimljivo je i to što je pokretanje tih istraga obznanio zamijenik državnog tajnika mons. Angelo Becciu u razgovoru u vatikanskom glasilu Osservatore Romanu, a koji je s njime vodio glavni urednik toga lista Giovanni Maria Vian. Angelo Becciu drži kako je Papa bio uvijek upoznat sa slučajem koji ga je ožalostio, ali je odlučan u otkrivanju onih koji su naštetili ugledu Vatikana.

Vatikanska kurija ne smije biti mjesto zavjera i karijerizama i potrebno je stvoriti atmosferu povjerenja, piše Osservatore Romano. Mons. Becciu govori o kukavičluku onih koji su odgovorni za curenje povjerljivih informacija, a koji su obvezni biti suzdržiljivi. 'Potrebno je povratiti međusobno povjerenje unutar kurije, odnosno korektno i povjerljivo ponašanje', kaže Becciu. S kojim bi se kaznenenim djelom moglo optužiti autore davanja povjerljivih informacija? Vjerojatno kazneno djelo s kojim bi se nekoga moglo optužiti zbog 'Vatileaksa' je odavanje službene tajne i širenje kleveta. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene