Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo godišnje izvješće

Vatikan tvrdi da je pouzdan partner protiv pranja novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan već je pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv pranja novca i unutarnji nadzorni sustav počeo je djelovati, ustvrdio je u srijedu Rene Bruelhart, ravnatelj vatikanskog Ureda za financijske informacije (Autorita di Informazione Finanziaria, AIF).

Prema prvom godišnjem izvješću u 2012. prijavljeno je šest sumnjivih transakcija, a u 2011., imali smo tek jednu prijavu i to je "jasan znak" da je nadzorni sustav AIF-a nad financijskim transakcijama u Vatikanu "počeo djelovati", rekao je Bruelhart.

On drži da porast sumnji "obećaje" i da će se tim putem nastaviti.

Dojava u sumnjivu operaciju dostavlja se AIF-u kada neko nadzorno tijelo "uoči ili posumnja ili ima razloga posumnjati" da se odvija neki ilegalni novčani tok.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga optužnica Opet burno u Vatikanu: Svećenik optužen za pranje novca Slika nije dostupna Financijska transparentnost Vatikan prošao provjeru Vijeća Europe, ali dobio slabu ocjenu!

>> Vatikanska banka objavljivat će godišnja izvješća

Sveta Stolica
zadnjih je godina pojačala napore u sprječavanju ilegalnih novčanih tokova i financiranja terorizma i u tomu je velike napore učinio bivši papa Benedikt XVI.

"Od 2010. do 2012., u relativno kratkom roku", Vatikan je "postavio stupove sustava", smatra Bruelhart, bivši prvi čovjek Financijske obavještajne jedinice Liechtensteina koji je lani preuzeo AIF.

Vatikan je lani sastavio popis 'sumnjivaca', prema podacima UN-a, a nakon toga AIF je odmah "zamrznuo njihovu imovinu" ili i imovinu za koju sumnja da im pripada.

Vatikansku banku javnost doživljava kao mutno financijsko središte još od 1982., kada je Roberto Calvi, zvan "Božji bankar" zbog svojih veza s Vatikanom, pronađen obješen na londonskom mostu Blackfriars.

Calvi je bio na čelu Banco Ambrosiano, najveće talijanske privatne banke koja je pala pod stečaj, a Vatikanska banka posjedovala je dio Ambrosiana.

>> Papa: Borba za moć u Crkvi ne treba postojati

U srpnju je Moneyval (Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financijskog terorizma) koji djeluje pri Vijeću Europe, objavio da Vatikanska banka ne ispunjava sve propise u borbi protiv pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala.

Vatikan je obećao promijeniti se i poštovati propise.

Godine 2010. rimski sud zamrznuo je 23 milijuna eura koje je vatikanska banka Institut za religijski rad (Istituto per le Opere di Religione, IOR) imala u jednoj talijanskoj banci.

Vatikanska banka prvenstveno upravlja novcem vatikanskih podružnica, karitativnim djelatnostima Rimokatoličke crkve i samostanskim redovima diljem svijeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene