Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparentnije financije

Vatikan osnovao novo tijelu u borbi protiv pranja novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je osnovao novo financijsko tijelo koje će se boriti protiv pranja novca i učiniti financije transparentnijima.

Papa Benedikt XVI potpisao je dekret kojim želi uvesti reda i izjednačiti pravila poslovanja banaka u Vatikanu kao i pomoći internacionalnim naporima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

Sveta Stolica time želi pokazati 'jasnoću, čestitost i odgovornost', rekao je za medije njezin glasnogovornik msgr. Federico Lombardi. 'Sveta Stolica želi djelovati po tim pravilima', dodao je Benedikt XVI.

>> Papa danas objavljuje dekret protiv pranja novca

Predsjednik toga tijela, kojega Papa imenuje na petogodišnji mandat, uz mogućnost produljenja, predvodit će upravno vijeće od četiri člana, što će ih također imenovati Papa. Za pranje novca zakon predviđa zatvorske kazne od četiri do dvanaest godina i globe do 15.000 eura.

Potpisujući dekret papa Benedikt XVI istaknuo je kako se Vatikan želi pridružiti drugim zemljama u naporu da se suzbiju sve rupe u zakonima koje su pomagale kriminalcima u iskorištavanju financijskog sektora.

Vatikanska banka dosad se isključivala od međunarodnih zakona bankarskog poslovanja tvrdeći kako oni nisu uobičajena banka u tom smislu riječi. Naime, ona se bavi računima Pape, kardinala i vjerskih redova te ima samo jednu poslovnicu unutar apostolske palače u Rimu.

Podsjetimo, u rujnu su uhićena dva čelnika Banke Vatikana zbog pronevjere 23 milijuna eura. Vatikan je zbog toga izrazio svoje čuđenje, ali i spremnost da 'rad te banke pokaže transparentno'.

Otac Lombardi istaknuo je usto da nema 'nikakve izravne veze' između te afere i objavljivanja zakona koji proistječe iz provedbe ugovora s Europskom unijom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene