Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa na Cipru

Vatikan: Nestanak kršćana gubitak za pluralizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nestanak kršćana predstavljao bi gubitak za pluralizam koji je oduvijek karakterizirao zemlje Bliskog istoka, tvrdi Vatikan u radnom dokumentu za sinodu o Bliskom istoku koji je objavljen tijekom boravka pape Benedikta XVI. na Cipru.

U dokumentu se navodi da su palestinsko-izraelski sukob, politička nestabilnost u Libanonu i rat u Iraku glavni razlozi zbog kojih kršćani napuštaju tu regiju. Također se upozorava na 'struju ektremizma' koju je proizveo rast 'političkog islama'.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Benedikt XVI. je istaknuo i na misi u Nikoziji 'veliku patnju' koju su proživjeli kršćani u regiji te njihovu 'neprocjenjivu ulogu' u životu i povijesti regije. Izrazio je nadu da će se 'njihova prava sve više poštivati', te da neće 'više nikada ni na koji način biti diskriminirani'.

Papa je tijekom posjeta Cipru kazao da će bliskoistočna sinoda, koja će se od 10. do 24. listopada održati u Vatikanu, 'razmišljati o presudnoj ulozi kršćana na tom području, obodriti ih da svjedoče Evanđelje i pridonijeti promicanju dijaloga i širenju suradnje među kršćanima na tom području'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene