455882
455882
455882
455882
455882

PAPA OTVARA VRATA Sveti otac primit će ispovijedi 1000 zatovrenika iz 12 zemalja

Tisuću zatvorenika, među njima i osuđenici na doživotni zatvor, sudjelovat će u posebnom događaju u Vatikanu ovoga vikenda, zajedno s 3000 članova obitelji zatvorskim osobljem.

 
 
 
 
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)

Zatvorenici iz 12 zemalja će se u subotu moći ispovjediti i proći kroz "Sveta vrata" na Bazilici sv. Petra, u Svetoj godini milosrđa kada katolici mogu zatražiti oprost za svoje grijehe.

U nedjelju će nazočiti misi koju će predvoditi Papa Franjo. Argentinski papa redovito se sastaje sa zatvorenicima kako u Italiji tako i na svojim putovanjima van zemlje, ali je ovo prvi put da će toliki broj zatočenika biti primljeno u Vatikanu.

Očekuje se da će osuđenici doći iz Britanije, Italije, Latvije, Madagaskara, Malezije, Meksika, Nizozemske, Španjolske, SAD-a, Južne Afrike, Švedske i Portugala.

Dok su neki na uvjetnoj slobodi drugi su u kućnom pritvoru ili služe kazne doživotnog zatvora i bit će u pratnji zatvorskih čuvara, rekao je Vatikan.

Na misi će čuti povijest četiri čovjeka, među kojima i zatvorenika koji se preobratio i koji će govoriti zajedno sa bratom nekoga koga je ubio i morao je naučiti kako da oprosti.

Sljedećeg vikenda Papa će održati sličan skup za "društveno marginalizirane" i beskućnike. To će biti posljednji prije završetka Svete godine. "Sveta vrata" na crkvama diljem svijeta zatvaraju se 13. studenoga i Papa će službeno proglasiti završetak godine 20. studenoga. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se