444248
444248
444248
444248
444248

Poljska usvojila rezoluciju koja se Ukrajincima neće svidjeti

  • , 22.07.2016., 17:06
  • Autor:
  • komentara

Poljski parlament usvojio je u petak rezoluciju kojom je proglasio "genocidom" pokolj oko stotinu tisuća Poljaka u pograničnoj regiji Voliniji koji su počinili ukrajinski nacionalisti od 1943. do 1945.

 
 
 
 
Poljski parlament (Foto: Arhiva/AFP)
Poljski parlament (Foto: Arhiva/AFP)

Rezolucija je usvojena gotovo jednoglasno, s 432 glasa za i deset suzdržanih. U njoj se kritiziraju ukrajinske vlasti koje ne priznaju termin genocid.

"Žrtve zločina koje su počinili ukrajinski nacionalisti 1940-ih godina nisu priznate na primjeren način i masovni ubojice nisu optuženi za genocid kako nalaže povijesna istina", kaže se u tekstu.

Rezolucijom se uvodi Dan sjećanja na žrtve genocida, koji će se obilježavati 11. srpnja.

Volinija, nastanjena većinom Ukrajincima, pripadala je Poljskoj do 1939. Zločini o kojima je riječ, počinjeni i nad ženama te djeci, počeli su pod nacističkom okupacijom i nastavili se nakon što su Ukrajinu zauzele sovjetske snage.

Rezolucija spominje i pokolje Ukrajinaca koje su iz osvete počinili Poljaci. Povjesničari smatraju da je tako stradalo do 20.000 ljudi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se