Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barunica Ashton prva ministrica

Van Rompuy je prvi stalni predsjednik Europskog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici 27 zemalja članica Europske unije izabrali su danas navečer na izvanrednom summitu u Bruxellesu belgijskog premijera Hermana van Rompuya za prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća, a Britanku Catherine Ashton za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin prilično je nepoznat izvan Belgije. U manje od godinu dana koliko je na čelu belgijske vlade uspio je smanjiti napetosti između Flamanca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijaca na jugu zemlje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni"

Članica britanske Laburističke stranke, barunica Catherine Ashton (53) zamijenila je prošle godine Petera Mandelsona na mjestu povjerenika Europske komisije za trgovinu. Njezin je izbor potpuno iznenađenje, pogotovo što nema iskustva na području vanjske politike.

Rompuy: Nadam se da će u EU u iduće dvije godine ući zemlje koje sada ispunjavaju uvjete

Prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izrazio je navečer nadu da će se tijekom njegova mandata u sljedeće dvije i pol godine EU širiti na one zemlje koje ispune uvjete.

'Nadam se da će se Unija širiti u sljedeće dvije godine moga mandata kako bi ušle one zemlje koje, naravno, ispunjavaju uvjete za to', rekao je Herman van Rompuy u svom prvom istupu nakon što je izabran za stalnog predsjednika Europskog vijeća. U sljedeće dvije i pol godine izglede za ulazak ima samo Hrvatska, koja je ušla u završnu fazu pregovora te eventualno Island, koji još nije ni započeo pregovore, ali koji već primjenjuje dvije trećine zakonodavstva Europske unije.

Europska komisija je pripremila financijski paket za pristupanje Hrvatske, polazeći od pretpostavke da će postati članicom u siječnju 2012.

Čelnici zemalja članica Europske unije jednoglasno su u četvrtak navečer izabrali belgijskog premijera Hermana van Rompuya za prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća i britansku povjerenicu u Europskoj komisiji Catherine Ashton za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene