448084
448084
448084
448084
448084

ZNANSTVENO POSTIGNUĆE Hoće li nova otkrića pomoći u predviđanju potresa?

  • , 28.08.2016., 12:24
  • Autor:
  • komentara

Vibracija koja je prodrmala Zemlju s morskog dna Atlantika izmjerena je u Japanu u značajnom znanstvenom postignuću.

 
 
 
 
Valovi na Atlantiku (Foto: BERND VON JUTRCZENKA/DPA/PIXSELL9
Valovi na Atlantiku (Foto: BERND VON JUTRCZENKA/DPA/PIXSELL9

Kretanje je počelo 'vremenskom bombom' - olujom niskog pritiska kod Grenlanda prije dvije godine. 'Vremenska bomba' je iznimno nizak sustav pritiska gdje suhi zrak iz stratosfere dolazi do područja niskog pritiska. Ovo uzrokuje da se zrak unutar depresije (dio zemljine površine koji je spušten) podigne veoma brzo uzrokujući oluju, piše Express.

Istraživači su pronašli najsporije vibracije među onima koje su zabilježili u oluji te smatraju da ovo otvara novi način za proučavanje skrivenih dubina Zemlje. Za to su koristili razne senzore u Japanu kako bi pokazali da skupina detektiranih podrhtavanja dolazi od oluje 'vremenske bombe' s druge strane planete.

Kiwamu Nishida sa Sveučilišta u Tokiju i Ryota Takagi sa Sveučilišta Tohoku koristili su mrežu od 202 postaje u regiji Chugoku u južnom Japanu. Signali koje su zabilježili, mogli su se povezati sa sjevernim Atlantikom.

'Većina onoga što znamo o unutarnjoj strukturi Zemlje bilo je određeno proučavanjem načina na koji se valovi šire, kroz nižu koru, plašt i jezgru. Kako bismo to učinili, moramo imati izvor koji generira signal koji se širi do naše seizmičke stanice. Iz nekog razloga vrlo je malo potresa u središnjem dijelu Pacifika pa ondje nemamo nikakvih izvora. Ti mikropotresi generirani valovima 'P' i 'S' (op.a. 'P' su primarni, a 'S' sekundarni valovi), nadamo se, omogućit će nam da bolje karakteriziramo strukturu Zemlje ispod Pacifika', rekao je dr. Bromirski sa Sveučilišta u Kaliforniji. Nikada prije nije se znalo što je izvor ovih 'S' valova.

Ova otkrića mogla bi pomoći stručnjacima da nauče više od strukturi Zemlje i poboljšaju predviđanju potresa i oceanskih oluja.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se