Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponavlja se postupak

Valentin Inzko nije dobio potporu SAD-a za visokog predsatvnika u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski diplomat Valentin Inzko nije dobio potporu Sjedinjenih Država za imenovanje na dužnost novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pa će cijeli postupak postavljenja na tu poziciju biti ponovljen, tvrdi u četvrtak sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Washingtonu list navodi kako SAD zbog nestabilnog stanja u BiH žele na poziciji Visokog predstavnika vidjeti politički jaču osobu od Inzka, trenutačno austrijskog veleposlanika u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Cilj nove američke administracije je osigurati pojačano angažiranje međunarodne zajednice u BiH pa je stoga nužno imati politički i diplomatski snažniju osobu od Inzka, tvrde diplomatski izvori. Valentin Inzko početkom ovog tjedna dobio je potporu većine zemalja-članica Europske unije za imenovanje na dužnost u Sarajevu nakon što je "otpala" kandidatura britanskog diplomata Emyra Jonesa Parryja koji, navodno, nije mogao preuzeti posao u BiH prije travnja.

Potporu Inzku potom su dale Rusija i Turska, članice Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

'Avaz' tvrdi kako je stav Washingtona oko imenovanja novog visokog predstavnika za BiH siguran pokazatelj da se administracija Baracka Obame namjerava ozbiljnije angažirati na stabiliziranju stanja u toj zemlji koju neprestano potresaju nove političke krize.

S tim ciljem Sarajevo bi već narednog tjedna navodno trebao posjetiti pomoćnik američke državne tajnice zadužen za BiH Stewart Jones.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene