456301
456301
456301
456301
456301

Što će se dogoditi ako Trump izgubi i ne prizna poraz?

  • , 08.11.2016., 09:12
  • Autor:
  • komentara

Nitko ne zna što će se uistinu dogoditi ako Trump odluči kako neće priznati rezultate izbora.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Amerikanci danas počinju izlaziti na birališta na kojima će odlučiti tko će biti novi predsjednik Sjedinjenih Država, kako će izgledati novi saziv Kongresa i izjasniti se o nizu lokalnih inicijativa.

Tijekom predsjedničke kampanje, republikanski kandidat Donald Trump odbio je odgovoriti hoće li priznati rezultate izbore i to u trenu kad su ankete značajnu prednost davale Hillary Clinton.

56 posto Amerikanaca smatra da Trump mora priznati rezultate izbora ako na njima izgubi.  Njih 31 posto uvjereno je kako bi sve drugo predstavljalo ozbiljnu prijetnju demokraciji, javlja Huffington Post.

Politički stručnjaci smatraju kako je potpuno nebitno hoće li Trump priznati rezulate izbora, no nitko ne zna što će se usitinu dogoditi ako se Trump ipak odluči na taj korak.

Snažne posljedice

Sigurno je kako će se time prekinuti duga američka tradicija mirnog prihvaćanja poraza na američkim izborima. Ako Trump odluči kako se neće mirno povući, to bi moglo imati snažne posljedice.

Mnoge pristaše Trumpa vjeruju da su izbori namješteni te da njihovi glasovi neće biti prebrojani. Stručnjaci smatraju kako bi se neprihvaćanje legitimiteta predsjednika moglo proširiti i na zakonodavnu vlast.

Ako Trump odbije priznati rezultate izbora, zemlju bi mogao zahvatiti val nasilja, a više od polovice birača vjeruje kako će do nasilja doći i tijekom izbora.

Iako zvuči pomalo ekstremno, odbijanje prihvaćanja rezultata izbora potkopat će i samu demokraciju. Mirni prijenosi vlasti dio su američke tradicije, a ako se ona prekine to bi moglo utjecati na učinkovitost demokracije te potaknuti birače da se okrenu ekstremnijim političkim ideologijama.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se