Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne posljedice

Što će se dogoditi ako Trump izgubi i ne prizna poraz?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nitko ne zna što će se uistinu dogoditi ako Trump odluči kako neće priznati rezultate izbora.

Amerikanci danas počinju izlaziti na birališta na kojima će odlučiti tko će biti novi predsjednik Sjedinjenih Država, kako će izgledati novi saziv Kongresa i izjasniti se o nizu lokalnih inicijativa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze" Slika nije dostupna Fale još dvije države Prebrojavanje glasova još traje: Pogledajte pregled podjele biračkih i elektorskih glasova na jednom mjestu

Tijekom predsjedničke kampanje, republikanski kandidat Donald Trump odbio je odgovoriti hoće li priznati rezultate izbore i to u trenu kad su ankete značajnu prednost davale Hillary Clinton.

56 posto Amerikanaca smatra da Trump mora priznati rezultate izbora ako na njima izgubi.  Njih 31 posto uvjereno je kako bi sve drugo predstavljalo ozbiljnu prijetnju demokraciji, javlja Huffington Post.

Politički stručnjaci smatraju kako je potpuno nebitno hoće li Trump priznati rezulate izbora, no nitko ne zna što će se usitinu dogoditi ako se Trump ipak odluči na taj korak.

Snažne posljedice

Sigurno je kako će se time prekinuti duga američka tradicija mirnog prihvaćanja poraza na američkim izborima. Ako Trump odluči kako se neće mirno povući, to bi moglo imati snažne posljedice.

Mnoge pristaše Trumpa vjeruju da su izbori namješteni te da njihovi glasovi neće biti prebrojani. Stručnjaci smatraju kako bi se neprihvaćanje legitimiteta predsjednika moglo proširiti i na zakonodavnu vlast.

Ako Trump odbije priznati rezultate izbora, zemlju bi mogao zahvatiti val nasilja, a više od polovice birača vjeruje kako će do nasilja doći i tijekom izbora.

Iako zvuči pomalo ekstremno, odbijanje prihvaćanja rezultata izbora potkopat će i samu demokraciju. Mirni prijenosi vlasti dio su američke tradicije, a ako se ona prekine to bi moglo utjecati na učinkovitost demokracije te potaknuti birače da se okrenu ekstremnijim političkim ideologijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene