Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uzrok zaraze HIV-om u Libiji - nemar i nehigijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loši higijenski uvjeti i nemar uzroci su infekcije HIV-om kod nekoliko stotina libijske djece, zaključila je obrana u utorak u svojoj završnoj riječi na ponovljenom suđenju medicinskim sestrama i i liječniku koji su optužni da su namjerno inficirali djecu.

Pet bugarskih medicinskih sestara i palestinski liječnik Ashraf Alhajouj, koji se nalaze u pritvoru od 1999., mogli bi biti osuđeni na smrt ako ih se proglasi krivim za namjerno inficiranje 426 djece smrtonosnim virusom u bolnici Benghaziju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saif Gadafi: 'Uskoro izručenje bugarskih medicinskih sestara' Slika nije dostupna Libija: Obitelji zaražene djece počele primati odštete

'Podsjećam vas da su međunarodni znanstvenici zaključili da djeca nisu bila zaražena HIV-om jer im je netko uštrcao virus nego zbog višekratne uporabe injekcija', kazao je Touhami Toumi, odvjetnik optuženog palestinskog liječnika.

Luc Montagnier, francuski liječnik koji je prvi otkrio virus HIV-a,
tvrdi da se virus u bolnici Benghazi pojavio 1997., godinu dana prije dolaska bugarskih sestara i palestinskog liječnika. Prema njegovim riječima, u to je vrijeme u bolnici već bilo zabilježeno oko 207 slučajeva HIV-a, te širenje virusa pripisuje lošoj higijeni i nemaru.

Othman Bizanti, odvjetnik medicinskih sestara, zatražio je
oslobađajuću presudu, istaknuvši da su optuženi bili podvrgnuti mučenju kako bi priznali krivicu.

U međuvremenu obitelji oboljelih traže odštetu od 11,6 milijuna dolara po djetetu, čime bi sveukupna odštetna svota iznosila 4,6 milijardi dolara. Libija je predložila Sofiji da plati tu odštetu, nakon čega bi optuženi bili oslobođeni, no bugarske su vlasti to odbile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene