Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapaljiv Balkan

I Crna Gora je uznemirena nakon obračuna makedonske policije i terorista u Kumanovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uputio je u ponedjeljak, povodom tragičnih događaja u Kumanovu, izraze sućuti makedonskom predsjedniku Đorgeu Ivanovu zbog pogibije osam policajaca, dok je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija preporučilo građanima da prilikom putovanja u Makedoniju kontaktiraju crnogorsko veleposlanstvo u Skoplju radi dobivanja potrebnih informacija.

Istodobno, nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dopusti ponavljanje grešaka iz prošlosti, da potvrdi svoje aktivno prisustvo u regiji i snažnim diplomatskim naporima pokaže da je sposobna predvoditi civilizirani svijet u 21. stoljeću.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Nakon izbora Napeto u susjedstvu: Crna Gora s dva predsjednika

Ova organizacija ističe da dramatični događaji u Kumanovu naslućuju otvaranje novog poglavlja nasilja na uzavrelom balkanskom tlu te da je politika međunarodne zajednice, koja je zaustavila europski i atlantski integrativni put Makedonije, doprinijela takvim stanju u toj zemlji i u regiji.

Sukobi prijete i BiH? 'Srbija nije bez potrebe poslala svoje postrojbe na granicu'

U crnogorskom Građanskom pokretu, novoj oporbenoj parlamentarnoj stranci, ocjenjuju pak da "događanja u Makedoniji predstavljaju još jedan dokaz da je Balkan vrlo zapaljiv i da ukorijenjeni režimi u svakom trenutku kad osjete da su ugroženi mogu proizvesti nasilje", a jedan od čelnika te stranke, Dritan Abazović, upozorio je da se slične stvari mogu očekivati i u Crnoj Gori u trenutku kada, kako je naveo, dođe do demontaže aktualnog režima.

On je rekao da je svatko tko je malo bolje upućen u situaciju u Makedoniji mogao očekivati da će doći do sukoba koji bi, kako je naveo, trebao ponovno probuditi nacionalne strasti i poslužiti kao paravan za sve štetne i kriminalne radnje koje je vjerovatno radio i taj režim.

Abazović također dodaje da se nada da će narod Makedonije, i Makedonci i Albanci, shvatiti da iza toga stoji politička pozadina, i da nijedan čovjek pojedinačno, nijedan dužnosnik, bio premijer, ministar ili biznismen, nije vrijedan prolivanja krvi nevinog naroda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene