Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez kompromisa

Marš milijuna protekao mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset godina nagomilanog bijesa Egipćana svoju kulminaciju je doživjelo u današnjem 'maršu milijuna'.

Točan broj Egipćana koji su sudjelovali u glavnom prosvjedu u egipatskoj prijestolnici Kairo ne može se točno procijeniti. Al Jazeera je javila kako je na prosvjedu bilo oko milijun ljudi, New York Times govor o 'stotinama tisuća Egipćana' dok BBC i CNN brojke ne navode.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan "odobrite prodaju" Švedska još nema odobrenje Turske za ulazak u NATO, Erdogan poručio SAD-u: "Očekujem nešto od vas" Slika nije dostupna Vojska nikoga ne štedi Djevojku iscipelarili, prebili palicama i vukli po podu

Sam prosvjed protekao je dosta mirno. Egipćani su još jednom ponovili svoj zahtjev za odlaskom predsjednika Hosnija Mubaraka koji se na čelu zemlje nalazi već 30 godina, donosi CNN. Prosvjednici su se okupili na trgu Tahrir, što bi u prijevodu značilo 'oslobađanje' pa se i na taj način poslala poruka Mubaraku koji ne želi odstupiti s vlasti.

Paralelno s prosvjedima državna je televizija objavila kako je za trajanja prosvjeda Egipat izgubio oko 12 milijuna dolara. Troškovi će biti i veći, a prve procjene govore kako će Egiptu trebati minimalno šest mjeseci da se ekonomski oporavi od prosvjeda.

Osim u Kairu, prosvjedovalo se diljem Egipta, a oporbene stranke su Mubaraku poručili da treba odstupiti do petka. Vojska je na ulicama, ali su već poručili kako neće poduzeti nikakvu akciju protiv prosvjednika.

Inače, dužnosnici diljem svijeta komentiraju situaciju u Egiptu. Turski predsjednik Recep Erdogan pozvao je Hosnija Mubaraka da udovolji egipatskom narodu u 'želji za promjenom'. U međuvremenu, prosvjed je dostigao svoj zacrtani cilj, jer se okupilo oko milijun ljudi, prenosi Al Jazeera i svi traže od Mubaraka da siđe s vlasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao kako međunarodna zajednica treba inzistirati da bilo koja sljedeća egipatska vlada treba održati mir s Izraelom.

>> El Baradei: Mubarak mora otići!

Zatvoreni prilazi Kairu

Egipatska vojska zatvorila je jutros pristup Kairu i drugim gradovima gdje su se prosvjednici namjeravali okupiti radi najavljena 'marša milijuna' na poziv prosvjednog pokreta koji zahtijeva odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka.

Autocesta koja povezuje Aleksandriju i Kairo blokirana je kilometar od glavnog grada vojnom preprekom. Dugi niz kamiona s namirnicama i automobila čekalo je na cesti naprolaz, a vojnici su odlučno sprječavali prolaz vozila u pravcu glavnog grada.

Vojska neće uptrijebiti silu

Izlaze iz gradova Mansura, Suez i Fajum također je blokirala vojska. Željeznički promet je prekinut od ponedjeljka a linija podzemne željeznice između Kaira i Šubra el-Keime zatvorena je. Brojni stanovnici Kaira koji su pokušavali doći na posao u okolici glavnog grada nisu uspjeli zbog blokada.

Sjedinjene Američke Države naredile su svom osoblju, osim najvažnijih djelatnika, da pod hitno napuste američku ambasadu u Kairu, objavio je Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene