454089
454089
454089
454089
454089

Povijesno slijetanje prve europske letjelice na površinu Marsa!

  • , 19.10.2016., 15:43
  • Autor:
  • komentara

Od 15 sati Europska svemirska agencija prenosi program slijetanja sonde Schiaparelli na površinu Marsa. Sonda je sletjela.

 
 
 
 
 
ExoMars Trace Gas Orbiter (Foto: ESA)
ExoMars Trace Gas Orbiter (Foto: ESA)

NASA će od srijede imati društvo na površini Marsa, ukoliko slijetanje sonde Schiaparelli, Europske svemirske agencija (ESA), bude uspješno. Spomenuta sonda dio je ESA-inog satelita u orbiti oko Crvenog planeta, ExoMars Trace Gas Orbitera.

15:40 Pomoću radijskog teleskopa u Inidiji ESA pokušava pronaći signal Schiaparellija, no riječ je o doista slabašnom signalu pa ga je doista teško i otkriti. Ukoliko se signal ne pronađe, potvrdit će ga sateliti koji se nalaze u orbiti iznad Marsa i prenijeti na Zemlju.

15:34 S više točki na Zemlji prati se ESA-ina misija spuštanja na mars, a razlog je da teleskopi diljem svijeta mogu pokupiti signal s europske sonde Schiaparelli, koji bi značio da se sonda aktivirala i da je misija prošla u redu.

15:15 Manevar ulaska sonde Schiaparelli u Marsovu atmosferu je započeo i zasad sve protječe sve u redu, jer sonda usporava prema planu.

Prvo će se sonda odvojiti od satelita te potom pokušati uspješno sjetjeti na površinu Marsa. Bit će to ESA-inih "šest minuta straha", baš kao što je iste trenutke proživljavala i NASA prilikom slijetanja njihovih rovera na površinu Marsa, posljednji od kojih je Curiosity.

U četvrtak bi ESA trebala objaviti izvještaj i o statusu sonde nakon slijetanja te i prve snimke koje je napravila s površine Marsa.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se