454089
454089
454089
454089
454089

Povijesno slijetanje prve europske letjelice na površinu Marsa!

  • , 19.10.2016., 15:43
  • Autor:
  • komentara

Od 15 sati Europska svemirska agencija prenosi program slijetanja sonde Schiaparelli na površinu Marsa. Sonda je sletjela.

 
 
 
 
ExoMars Trace Gas Orbiter (Foto: ESA)
ExoMars Trace Gas Orbiter (Foto: ESA)

NASA će od srijede imati društvo na površini Marsa, ukoliko slijetanje sonde Schiaparelli, Europske svemirske agencija (ESA), bude uspješno. Spomenuta sonda dio je ESA-inog satelita u orbiti oko Crvenog planeta, ExoMars Trace Gas Orbitera.

15:40 Pomoću radijskog teleskopa u Inidiji ESA pokušava pronaći signal Schiaparellija, no riječ je o doista slabašnom signalu pa ga je doista teško i otkriti. Ukoliko se signal ne pronađe, potvrdit će ga sateliti koji se nalaze u orbiti iznad Marsa i prenijeti na Zemlju.

15:34 S više točki na Zemlji prati se ESA-ina misija spuštanja na mars, a razlog je da teleskopi diljem svijeta mogu pokupiti signal s europske sonde Schiaparelli, koji bi značio da se sonda aktivirala i da je misija prošla u redu.

15:15 Manevar ulaska sonde Schiaparelli u Marsovu atmosferu je započeo i zasad sve protječe sve u redu, jer sonda usporava prema planu.

Prvo će se sonda odvojiti od satelita te potom pokušati uspješno sjetjeti na površinu Marsa. Bit će to ESA-inih "šest minuta straha", baš kao što je iste trenutke proživljavala i NASA prilikom slijetanja njihovih rovera na površinu Marsa, posljednji od kojih je Curiosity.

U četvrtak bi ESA trebala objaviti izvještaj i o statusu sonde nakon slijetanja te i prve snimke koje je napravila s površine Marsa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se