Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'1998 QE2'

VIDEO Pokraj Zemlje prošao asteroid veličine devet kruzera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid '1998 QE2', približne veličine poput onog koji je prije 65 milijuna godina promijenio lice Zemlje, prošao je kraj našeg planeta.

Amateri i profesionalci s nestrpljenjem su promatrali nebo. Sinoć je kraj Zemlje proletio asteroid '1998 QE2' veličine 9 kruzera. Asteroid se po hrvatskom vremenu najbolje vidio oko 23 sata.

Pročitajte i ovo Asteroid (Foto: Thinkstock) scenarij koji je zaista moguć Pogledajte kako su znanstvenici zabili lažni asteroid u lažnu Zemlju Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

Nešto veći objekt stajao je dinosaure opstanka. 'Ovaj objekt ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali se nama pružila dobra prilika da proučimo njegovu veličinu, oblik i rotaciju', rekao je Lindley N. Johnson iz NASA-e. Dakle, asteroid je prošao na sigurnoj udaljenosti i ne predstavlja ni najmanju prijetnju.

>> VIDEO Što je to NASA uočila pored velikog asteroida koji prolazi pored nas?

Prema očekivanoj putanji, od našeg je planeta bio udaljen 15 puta više od Mjeseca. 'Ovaj asteroid nam zaista ne predstavlja nikakvu opasnost, ali ipak spada u onu klasu asteroida koji se pažljivo prate. To su oni, da tako kažemo, bliski asteroidi', rekao nam je Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Zagreb.

Krajem godine stiže komet

NASA je 2013. proglasila godinom kometa i asteroda, a najuzbudljiviji događaj godine očekuje nas krajem studenog. Stiže nam komet Ison. Očekuje se da će biti vidljiv tijekom dana. 'Očekujemo jednu veliku, da tako kažemo, maglicu plina i prašine koju će taj komet stvoriti uokolo sebe kao takozvanu komu, velik rep i očekujemo da će sjaj biti jako velik', kaže Radonić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene