Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do Međ. svemirske postaje

Prvi put u povijesti: Astronauti umjesto 2 dana, putovali 6 sati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska svemirska letjelica Sojuz u petak je s tri astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) prešavši put do postaje u Zemljinoj orbiti za manje od šest sati, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

NASA-in astronaut Chris Cassidy i ruski astronauti Alexander Miskurin i Pavel Vinogradov poletjeli su s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u četvrtak u 21 sat i 43 minuta po Srednjoeuropskom vremenu a na ISS je došao novom putanjom u petak u 3 sata i 29 minuta.

Pročitajte i ovo Policija uhitila problematičnog muškarca Uhićena jedna osoba VIDEO Avion morao prisilno sletjeti zbog tučnjave Britanaca: "Skupina muškaraca pila i maltretirala putnice" Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan"

Svim dosadašnjim posadama, kako sada umirovljenim NASA-inim raketoplanima tako i u ruskim kapsulama Sojuz, bilo je potrebno najmanje dva dana da dođu do ISS-a koji orbitira oko Zemlje na oko 400 kilometara.

Novi prečac, po prvi puta korišten za prijevoz posade do postaje, skratio je put za oko 45 sati u odnosu na dosadašnje letove. Taj "ekspresni" let na ISS prethodno je iskušan u tri misije u kojima je kapsula Progres prevozila samo opskrbu bez ljudske posade, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

Astronaute su na postaji dočekali Kanađanin Chris Hadfield, Amerikanac Tom Marshburn i Rus Roman Romanenko koji se tamo nalaze od prosinca prošle godine.

Sljedeći "brzi" let planiran je krajem svibnja a među članovima posade bit će i astronauti Europske svemirske agencije.


>>
FOTO Upoznajte 'diva' koji će Amerikance vratiti na tron svemirskih istraživanja

Trojica astronauta su bila vrlo uzbuđena prije polijetanja. 'Ovo je vrlo zabavna i zanimljiva aktivnost za sve nas', rekao je Miskurin. Njihovo će vrijeme biti ispunjeno znanstvenim eksperimentima. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene