Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pukla brana, više tisuća domova pod vodom

Katastrofa u Houstonu: U poplavama poginulo najmanje 18 osoba, među njima policajac i gotovo čitava mnogočlana obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne smiruje se stanje u američkoj saveznoj državi Teksas, pogođenoj razornim poplavama nakon tropske oluje Harvey. Houston je već danima pod vodom. Kiša ne prestaje padati. Od posljedica poplava poginulo je najmanje 18 ljudi, među kojima je šest članova jedne velike obitelji. Među poginulima je i policajac. Na teren stigao je američki predsjednik u pratnji prve dame.

Pukao je nasip južno od teksaškoga grada Houstona i stanovništvo je pozvano da "odmah napusti" tu zonu. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) predviđa da će jake kiše još dva dana padati nad Louisianom i Teksasom.

Pročitajte i ovo Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 2 Nakon rušenja brane Poplava kod Hersona donijela veliku opasnost koja će biti prijetnja desetljećima, a stanovnicima prijeti i teška bolest Majka s djecom zarobljena na poplavljenom području Na okupiranom području VIDEO Potresni prizori iz potopljenoga grada: Majka s djecom na krovu moli za pomoć, nemaju vode ni hrane

Ubrzo je objavljena i informacija da je uslijed ovog događaja poplavljeno više tisuća kuća.

U nekoliko sati spašeno je oko 2.000 ljudi. Cijele obitelji prevoze se gumenim čamcima na bujicama vode koje su poplavile ceste. Policija obilazi područja koja su na ruti bujici, a koje voda još nije zahvatila, kako bi upozorili svako domaćinstvo da se skloni na sigurnije područje.

Vlasti su rekle kako su zaprimili dojave o ljudima koji oponašaju policiju i dužnosnike Domovinske sigurnosti kako bi uvjerili stanovnike Houstona da zbog opasnosti moraju evakuirati svoje domove, nakon čega ih imitatori opljačkaju, izvještava AP.

Gradske vlasti uvele su policijski sat, koji će trajati od ponoći do pet ujutro po lokalnom vremenu, kako bi umanjile broj domova koji su opljačkani dok se u njima ne nalaze njihovi ukućani.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner rekao je da će policijski sat spriječiti "krađu vlasništva" protiv evakuiranih domova i da je uveden samo kako bi se "spriječile potencijalne kriminalne aktivnosti".

Najmanje 18 žrtava, kiša ostaje najveća prijetnja

Nakon što je potvrđeno da su još tri osobe poginule zbog posljedica uragana, broj žrtava popeo se na 18.

Pronađen je mrtav policajac. Policijski šef u Houstonu kaže da je preminuo nakon što je voda poplavila njegov automobil kojim je pokušavao doći do jedne lokacije.

Velik dio te zone južno od Houstona pod vodom je već četiri dana zbog tropske oluje Harvey koja je izazvala dosad najveće poplave u Houstonu, gradu od 2,3 milijuna stanovnika, piše agencija AFP.

"Najveća prijetnja i dalje je kiša", rekao je Dennis Feltgen, glasnogovornik NHC-a u Miamiju i opisao situaciju kao "katastrofalnu" te upozorio da "nije gotovo".

Tropska oluja Harvey donijela je u četiri dana gotovo 125 centimetara kiše po četvornom metru, što je rekord za tropsku oluju za Sjedinjene Države, objavio je Nacionalni meteorološki centar u Pearlandu u Teksasu, jugoistočno od Houstona, piše novinska agencija dpa.

Kiša je padala 58 sati od petka, dana kada je Harvey udario o kopno kao uragan 4. kategorije i zatim oslabio u kategoriju tropske oluje te izazvao katastrofalne poplave u Houstonu i drugim dijelovima Teksasa, podsjeća agencija AFP.

Donald Trump posjetio unesrećene

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania stigli su u utorak navečer po srednjoeuropskom vremenu u Corpus Christi u Teksasu, gdje je predsjednik razgovarao s predstavnicima humanitarnih organizacija kako bi osobno stekao uvid u operacije spašavanja.

''Ovdje smo da se pobrinemo za vas, sve je u redu. Želim zahvaliti svima koji su došli. Vratit ćemo vas i radimo na tome. Vaš guverner napravio je sjajan posao. Ovo je (katastrofa) povijesnih razmjera, ali dogodila se u Teksasu, a Teksas se može nositi s bilo čim'', rekao je Trump.

New Orleans se priprema za najgore

Stanovnici New Orleansa u saveznoj državi Louisiani pripremaju se primiti snažne kiše i poplave u idućih 48 sati. Više od pet centimetara kiše po četvornom metru već je palo u utorak ujutro u tome gradu koji strahuje od poplava.

New Orleans osobito je ranjiv jer se nalazi ispod razine mora i bio je pogođen velikom poplavom početkom kolovoza, a još bolno pamti katastrofu izazvanu uraganom Katrina iz 2005., koji je odnio više od 1800 života.

Harvey bi se trebao povući kada se ponovno vrati na kopno i kiše bi trebale prestati do četvrtka.

Teksašani strahuju od aligatora

Poplave nakon oluje Harveyja u Teksasu potiču strah da bi aligatori mogli pobjeći iz zatočeništva i odlutati u stambene četvrti.

"Nedostaje manje od 30 cm da se voda prelije preko ograde. Ne znamo što ćemo", rekao je u ponedjeljak vlasnik zoološkog vrta Gary Saurage za mjesnu televizijsku mrežu KFDM.

Ti se aligatori, koji su u svom prirodnom staništu, ne drže u kavezima, osim dvaju najvećih, "Big Ala" i "Big Texa", dodao je.

Druge opasne životinje na tom području, kao što su zmije otrovnice i krokodili, premještene su na sigurno. Stanovnici strahuju da bi aligatori mogli pobjeći iz zoološkog vrta i naći se na poplavljenim ulicama.

"Ako neki i pobjegnu, to nije ništa u usporedbi s ukupnim brojem aligatora u prirodi", pokušao je smiriti situaciju John Warren, čelnik Teksaškog ureda za parkove i prirodu.

Zbog potencijalne prijetnje kemijske tvornice evakuirana četvrt

Stanovnici okruga Harris u Teksasu, koji žive u krugu od 2,4 km oko tvornice kemijskih proizvoda francuske grupacije Arkeme, evakuirani su iz opreza, priopćile su u utorak mjesne vlasti.

"Ovo je isključivo mjera opreza", istaknuo je u priopćenju vatrogasni brigadir tog okruga koji obuhvaća i Houston.

Arkema upozorava okrug na "moguću reakciju nekih kemijskih proizvoda u pogonima. Kemijska reakcija može prouzročiti požar, zbog čega se može stvoriti velika količina crnog dima", dodaje se u priopćenju.

Vlasti nisu rekle ništa o eventualnoj toksičnosti dima ni o kakvim je kemijskim proizvodima riječ.

Arkema koja kotira na burzi, multinacionalna je kompanija sa sjedištem blizu Pariza. Nastala je restrukturiranjem kemijskog ogranka naftne tvrtke Totala.

(I.D./B.F.M./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene