Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Habemus papam'

Izabran novi papa - Jorge Mario Bergoglio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalnom objavom 'Habemus Papam' (Imamo Papu) kardinal protođakon, francuski kardinal Jean-Louis Tauran, objavio je da je novi papa Jorge Mario Bergoglio.

Kardinali Katoličke crkve, koja je nedavno doživjela prvo odreknuće od papinske službe u zadnjih sedam stoljeća, izabrali su tako novog poglavara od kojeg očito očekuju da je kadar suočiti se s brojnim izazovima - sekularizacijom društva, aktualnim položajem kršćana u svijetu i brojnim unutarnjim skandalima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Izborom 266. pape završilo je napeto jednomjesečno razdoblje, koje je počelo 11. veljače iznenadnim odreknućem 85-godišnjeg Benedikta XVI. od papinske službe.
Joseph Ratzinger se 28. veljače, bez svečanosti, ali s puno emocija, povukao s Petrove stolice, obećavši da će u molitvi uvijek biti s gotovo 1,2 milijarde katolika u svijetu. Toga je dana, u 20 sati, počelo razdoblje prazne stolice ('sede vacante').

Razgovor među kardinalima na kongregacijama koje su prethodile konklavama, bio je vrlo živ, dotaknuli su se svih tema, pa i poboljšanja središnje uprave i reforma, posebno što se tiče uloge žena u Crkvi. Kardinali su raspravljali iza zatvorenih vrata, a nakon konklava u Sikstinskoj kapeli, 115 kardinala izabralo je novog poglavara Katoličke crkve.
Za vrijeme kongregacija i konklava, nagađalo se o najizglednijim kandidatima među kardinalima. Među njima bili su milanski nadbiskup Angelo Scola, bečki Christoph Schoenborn, Odilo Schrerer iz Sao Paola, Marc Ouellett iz Kanade te Timothy Dolan iz SAD-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene