441788
441788
441788
441788
441788

EUROPA OŠTRO PREMA BRITANCIMA 'Ne postoji jedinstveno tržišta a la carte!'

  • , 29.06.2016., 13:56
  • Autor:
  • komentara

Nakon održanog prvog summita bez Davida Camerona, čelnici EU izašli su pred javnost.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

David Cameron jučer je i službeno obavijestio čelnike EU i zemalja članica o namjeri njegove zemlje da napusti Uniju. Oni su potom nastavili sastanak bez njega.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća potvrdio je kako su tema razgovora bile posljedice Brexita po Europu. 'Iz naše rasprave jasno je jedno - čelnici zemalja odlučni su u cilju ujedinjene Europe.

Kao što se u već ranije govorili i Tusk je potvrdio da su se usuglasili da neće biti baš nikakvih pregovora dok Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno ne pokrene proces izlaska. 'Nadamo se da će nam Ujedinjeno Kraljevstvo biti blizak partner u budućnosti', rekao je Tusk.

A nadu Britanaca da zadrže pristup slobodnom tržištu ponovno su bacili u blato rekavši kako 'ne postoji a la carte zajedničko tržište'. 'Pristup tržištu podrazumijeva prihvaćanje svih sloboda, ukljujući i slobodu kretanja', rekao je Tusk i tako zapravo reagirao na britansku želju zaustavljanja migrantskog vala kroz svoju zemlju.

Rano je još, kaže govoriti o zaključcima jer je ovo bio prvi sastanak od referenduma te da će se o svemu raspravljati na sljedećem summitu u rujnu u Bratislavi.

S Tuskom se složio i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker. 'Važno je da smo se usuglasili oko toga da neće biti pregovora dok ne dobijemo službenu obavijest. Zamolio sam povjerenike da ni oni ne razgovaraju s individualnim izaslanicima Ujedinjenog Kraljevstva. Nema slobodnog tržišta a la carte. Tko želi pristup našem tržištu, mora primijeniti sve slobode bez iznimke', rekao je Juncker.

Dodao je i kako su EU potrebne reforme, ali da to ne znači da će se donositi nove reforme nego da se postojeće trebaju brže implementirati. 'Neće biti inovacija nego implementacija', kaže Juncker.

Na novinarsko pitanje o kakvim se reformama radi, Donald Tusk je rekao kako se uglavnom radi o kontroli migrantskog vala.

Dvojac se osvrnuo i na pitanje Škotske. 'Škotska želi da je se čuje u Bruxellesu, ali nemamo namjeru petljati se u britanski proces. To nije naša dužnost ni naš posao', kaže Juncker.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se