Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće u oceanu

Uživo će prenositi prizore misterija starog 70 godina - na dubini od 1000 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U priloženom videu pogledajte prve snimke olupine za koju se vjeruje da je jedan od dva najveća ratna broda na svijetu potopljen u Drugom svjetskom ratu.

Japanski ratni brod Musaši koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio jedan od dva najveća ratna broda na svijetu, pod punom vojnom opremom težio je nevjerojatne 73.000 tone - nedavno je otkriven.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestala trojica turista VIDEO Zastrašujuće snimke: Brod pun turista zapalio se za vrijeme krstarenja Američki nosač u Jadranu - 6 KOŠTAO 6,2 MILIJARDE DOLARA "George Bush" dolazi u Split: Golemi vojni brod na nuklearni pogon uplovit će u luku Dioklecijanova grada

Da bi sve bilo još zanimljivije, istraživači će uživo prenositi obilazak olupine koja je na dubini od jednog kilometra.

Nakon osam godina u Sibujskom moru kod Filipina pronašao ga je tim istraživača među kojima je i suosnivač Microsofta Paul Allen. Ističu - riječ je o značajnom otkriću.

Nakon 70 godina riješen misterij - I to na dubini od 1000 metara

'Ponosni smo što smo dio ove priče. Pridonijeli smo svijetu nečim značajnim. Ovo otkriće podučava svijet o prošlosti i o onome što se dogodilo. Ovo je bilo nevjerojatno iskustvo za cijelu posadu'', rekao je, Yanik Olsen, kapetan istraživačkog tima.

A to iskustvo suosnivač Microsofta Paul Allen želi podijeliti s cijelim svijetom pa će uživo putem streama prikazati svoj obilazak brodske olupine i povesti gledatelje u pravu podvodnu avanturu. Snimke će dolaziti s dubine od jednog kilometra.

Paul Allen odmah po pronalasku olupine na svom twitter profilu objavio je kako je brod pronašao sa svojim timom pronašao. Objavio je fotografiju ventila olupine, kojeg je opisao kao 'prvu potvrdu' da se radi o japanskom brodu.

'Još od mladosti, fascinira me povijest Drugog svjetskog rata, a za to me inspiriralo očevo služenje u američkoj vojsci. Musaši je uistinu inženjersko čudo i kao inženjer u srcu, osjećam duboko poštovanje za tehnologiju i trud uložen u izgradnju. Čast mi je što imam ulogu u otkrivanju ključnog plovila u mornaričkoj povijesti i odavanju sjećanja nevjerojatnoj hrabrosti muškaraca koji su služili na njemu', napisao je Allen, koji je rođen u Seattleu, u SAD-u, te je 1975. godine osnovao Microsoft s Billom Gatesom.

Morskoj grdosiji presudila su američka torpeda

Brod Musaši potopljen je 1944. godine tijekom bitke za Filipine. Prema izvorima iz američke ratne mornarice, morskoj grdosiji presudila su američka torpeda. Tada je stradalo više od 1.000 Japanaca, odnosno pola posade broda.

Iako mnogi stručnjaci vjeruju da je zaista riječ o slavnom japanskom brodu, ovo otkriće se tek treba i službeno potvrditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene