452576
452576
452576
452576
452576

Povijesni uspjeh Blue Origina, izveli su dosad neviđenu stvar

  • , 05.10.2016., 17:19
  • Autor:
  • komentara

Puno stvari može poći po zlu tijekom lansiranja rakete u svemir, pogotovo ako ista raketa nosi posadu. može li se posada i kapsula spasiti, upravo će pokazati testiranje koje provodi tvrtka Blue Origin, a koji prijenos možete pratiti uživo na našem portalu.

 
 
 
 
Testiranje sustava za spašavanje astronauta Blue Origina (Screenshot: YouTube) - 1
Testiranje sustava za spašavanje astronauta Blue Origina (Screenshot: YouTube) - 1

Blue Origin, tvrtka vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, pokušat će pri lansiranju svoje rakete New Shepard simulirati "katastrofalno zatajenje sustava" u letu, kojem je cilj pokazati da kapsula u kojoj bi se nalazili budući astronauti, neće biti uništena, odnosno, da je mogu spasiti u slučaju da raketa zakaže i eksplodira u letu.

Vrhunac testiranja dogodio se 44 sekunde nakon polijetanja, kad se kapsula odvojila od rakete u simuliranom katastrofalnom zatajenju rakete. Kapsula se nakon odvajanja i paljenja vlastitom motora dovoljno udaljila od rakete da se sigurno mogla vratiti na tlo pomoću padobrana.

Raketa nije eksplodirala, ali poanta je bila u simulaciji, a ne pravoj eksploziji.

Nekoliko minuta kasnije sama raketa se i po peti put uspješno vratila na tlo u vertikalnom slijetanju. Dupli uspjeh za Blue Origin.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se