Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Usputni ulov'

Uživate u morskim delicijama? Postoji i tamna strana priče koju morate znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim planiranih, tijekom ribolova stradaju mnoga nedužna stvorenja, a naziv za to je 'usputni ulov'.

Losos, rakovi, jastozi - mnogi vole uživati u morskoj hrani, ali postoji i tamna strana priče s kojom se treba upoznati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odsječeni od svijeta Srbija: U poplavi poginula žena, vodene bujice uništile mostove Slika nije dostupna Suočavanje s prošlošću Documenta: Potrebno je podsjetiti na stradavanja i srpskih civila

Prema pisanju portala Upworthy, postoji velik problem kada je u pitanju ribolov, jer ribarske mreže i udice ubijaju mnogo drugih morskih stvorenja poput dupina, pliskavica, malih kitova i ptica. Riječ je o 'usputnom ulovu'.

Oni se pitaju od čega će živjeti, a građani su zgroženi: 'Najbolje sve uništiti'

Deseci tisuća albartosa ugibali su svake godine kao usputni ulov. Naime, kao i mnoge druge morske ptice, kada vidi potencijalni plijen albatros se obruši prema moru. A svake godine tisuće gladnih ptica zaplete se u ribarske mreže i utopi.

No, u cijeloj priči postoji i jedna dobra vijest. Ribari u Južnoj Africi reducirali su broj stradavanja albatrosa za 99 posto u 2014. Rješenje je zapravo vrlo jednostavno - seriju 'linija za zastrašivanje' postavili su na najlon za pecanje pričvršćen za stražnju stranu broda.

Užad koja se vijorila uznemiralava je ptice i držala ih podalje od opasnosti - visoko u zraku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene