Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristupni pregovori

Fuele s Nikolićem o uvjetima za ulazak Srbije u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele u ponedjeljak je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, istaknuo kako je u daljnjim koracima Srbije prema članstvu u EU najvažniji napredak u pogledu Kosova, kao i nastavak unutarnjih reformi te rad na unapređenju odnosa Srbije sa susjednim zemljama i stabilnosti u regiji.

Fuele je u zajedničkom obraćanju novinarima ustvrdio kako je sada, s obzirom na to da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, sljedeći logičan korak započinjanje pregovora o pristupanju Uniji te da je za Srbiju na tom putu prioritetno da postigne 'vidljiv i održiv' napredak u odnosima s Kosovom.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

>> Mesić: Nikoliću treba otvoreno reći što se kod njega ne može tolerirati

Na podsjećanje kako je njemačka kancelarka Angela Merkel spominjala ukidanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova naseljenom pretežito Srbima i novinarsko pitanje je li to uvjet za početak pregovora, Fuele je kazao kako su među poznatim uvjetima, na kojima EU ustraje, i oni koji se odnose na paralelne institucije na sjeveru Kosova.

Dodao je kako se od Srbije također očekuje da nastavi s reformama započetim u procesu eurointegracija, posebice u području pravosuđa, borbe protiv korupcije, zaštite prava građana i poslovnog ambijenta, kao i da u odnosima sa susjednim zemljama odigra važnu ulogu u procesu pomirenja u regiji i u regionalnoj suradnji.

>> Srbija na ignoru Europe: Tko još neće doći na Nikolićevu inauguraciju?

Europski povjerenik također je ukazao na važnost toga da što prije bude sastavljena nova srbijanska vlada, kako bi se povećala mogućnost da do kraja godine započne pregovore o pristupanju EU.

'Što prije vlada bude sastavljena, što prije počne raditi i davati rezultate, ta ambicija bit će utoliko realističnija', ustvrdio je Fuele.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je kako je s europskim povjerenikom razgovarao o procesu pregovora između Beograda i Prištine koji trebaju dovesti do rješenja problema Kosova te da nije bilo riječi o statusu Kosova, već o tome kako svim građanima Kosova osigurati najprije mir i sigurnost, ekonomski oporavak i prosperitet, te da istodobno u pregovorima bude riješeno pitanje Kosova 'na način koji bi bio prihvatljiv za sve one koji pregovaraju'.

'Ja danas, kao i nikada do sada, od gospodina Fuelea ili bilo kojeg predstavnika EU nisam čuo takav uvjet i, da sam čuo, sigurno bih vam rekao' ustvrdio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara o tome je li Kosovo uvjet za Srbiju na njezinu putu ka članstvu u EU.

Dodao je kako je sa Fueleom također razgovarao o dosadašnjim i budućim koracima Srbije na putu ka EU, kao i o skorašnjem boravku Nikolića u Bruxellesu gdje bi se trebao sastati s čelnim ljudima Unije te da on nema nikakvih tajni pred novinarima, i da misli da ni EU nema nikakvih tajni pred Srbijom.

Nikolić je istaknuo kako EU u Srbiji treba imati pouzdanog partnera, 'posebice u ovoj regiji, koja jednom konačno treba biti mirna i stabilna'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene