Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenja preživjelih

VIDEO A samo je tračala 'vođu': Žrtve o silovanjima i umiranju u zatvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Young Soon provela je devet godina u zatvoru zbog tračanja koje je uključivalo Kim Jong Ila. Samo je jedna od mnogih koji su preživjeli mučenje u logorima.

Kim Young Soon provela je devet godina u zatvoru zbog tračanja o aferi koju je njezina prijateljica imala s preminulim sjevernokorejskim vođom Kim Jong Ilom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nehumani uvjeti Silovanje, prisilni abortusi, moraju puzati, jedu insekte: Stravični detalji života u zatvorima najzatvorenije zemlje na svijetu Ilustracija DRUGO POGUBLJENJE Iran smaknuo još jednog muškarca: "Bio je mučen i prisiljen na priznanje"

Njezina priča samo je jedna od onih koje su mjesto našle u videu koji je objavio Amnesty International. Četvero ljudi koji su preživjeli boravak u sjevernokorejskim logorima progovorili su o javnim pogubljenjima, mukotrpnom radu i umiranju od gladi.

Koreje: Postignut dogovor o susretima obitelji

Zbog 'zločina' koji je ona počinila, osim Kim u zatvoru su završili i njezini stariji roditelji, te četvero djece stare 1, 4, 7 i 9 godina. Svi su umrli od gladi i mukotrpnog rada. 'Kada su moji roditelji umrli, nisam imala lijesove za njih. Omotala sam njihova tijela u slamu, nosila ih na leđima i sama ih pokopala. A djeca...izgubila sam cijelu obitelj', rekla je.

Za Amnesty je anonimno progovorio i bivši zatvorski čuvar. Objasnio je da je riječ o strategiji 'krivnje zajednice' koja za cilj ima istrijebiti tri generacije obitelji.

Zatvorenike ubijaju na dva načina

Progovorio je i o silovanju, a onda ubijanju žena od strane zatvorskih dužnosnika. Zatvorenici su, tvrdi, ubijani na dva načina. Prvi je uključivao kopanje vlastitog groba, a onda udaranje malim metalnim čekićem u stražnji dio glave. Druga metoda podrazumijevala je davljenje gumenim konopom, piše Daily Mail.

Prema nekim procjenama, u sjeveronokorejskim logorima zatočeno je više od 200 tisuća ljudi, a Ujedinjeni narodi su u ožujku prošle godine osnovali komisiju zaduženu za provjeru poštivanja ljudskih prava u tamošnjim zatvorima. Istraživali su 11 područja među kojima mučenja, pogubljenja i vjerske progone.

Glad u Sjevernoj Koreji: Manjkat će 340 tisuća tona žitarica

Michael Kirby, čovjek na čelu istrage, rekao je kako su zatvorenici podvrgnuti neopisivim zločinima, koji su usporedivi s ponašanjem nacista prema zatvorenicima tijekom Drugog svjetskog rata.

'Trudnice tjeraju na teški fizički rad dok ne pobace'

Svoje svjedočanstvo s Amnesty Internationalom je podijelila i Park Ji-hyun koja je u zatvoru završila zbog pokušaja bijeg od kineskog seljaka kojem je prodana. Žene su, tvrdi, po dolasku u logor bile prisiljene napraviti test na trudnoću, a one koje su bile trudne tjerali bi da po brdima nose teški teret kako bi pobacile.

UN se nada da će gotovo godinu dana duga istraga uroditi plodom i utrti put za kazneni progon. Ipak, preživjeli su skeptični kada je u pitanju utjecaj UN-ovog izvještaja na režim.

Sjeverna Koreja bilo kakvu kritiku ljudskih prava vidi kao zavjeru pod vodstvom SAD-a.

Bivši vojni kapetan smatra da je jedina nada za zemlju iznošenje priča o kršenju ljudskih prava u javnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene