Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NETRAGOM NESTALA

"DRAGI SVIJETE, VIDJET ĆEMO SE NEKOG DRUGOG DANA" Utihnuo Twitter profil djevojčice iz Alepa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki su korisnici napisali kako je račun ugašen zbog sigurnosnih razloga, no nikakve službene potvrde još nema. Banina majka otvorila je Twitter račun za svoju sedmogodišnju kćer krajem rujna, ne bi li "podijelile svoj život ovdje sa svijetom".

Sedmogodišnja Bana Alabed postala je lice stotine tisuća gladnih, bolesnih, ranjenih i umirućih Sirijaca. Njena majka Fatemah i ona na Twitteru su svakodnevno objavljivale iz Alepa, grada u kojem bjesne borbe između pobunjenika i vladinih snaga, u kojima svakog dana stradavaju civili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Banu i njezinu majku na Twitteru je pratilo više od 120 tisuća ljudi, no njen je profil iznenada utihnuo. Zadnja objavljena poruka glasila je: "Sigurne smo da će nas vojska uhvatiti. Dragi svijete, vidjet ćemo se nekog drugog dana. Pozdrav. - Fatemah #Aleppo".

U fokus svjetske javnosti djevojčica i njena majka ušle su kad je malena 27. studenoga objavila: ''Noćas više nemamo doma, bombardiran je i mi smo u ruševinama. Vidjela sam smrt i skoro sam umrla. Bana''. Vjeruje se kako su deseci civila te noći ubijeni u bombardiranju. Banina kuća je uništena, no ona i njezina obitelj tada su preživjeli.

Još nije poznato zašto je njihov Twitter profil sada utihnuo. Neki su korisnici napisali kako je račun ugašen zbog sigurnosnih razloga, no nikakve službene potvrde još nema. Banina majka otvorila je Twitter račun za svoju kćer krajem rujna, ne bi li "podijelile svoj život ovdje sa svijetom", prenosi CNN. Bana i njena obitelj živjeli su u istočnom dijelu grada, koji je pod kontrolom pobunjenika i pod teškim je bombardiranjem sirijske vojske i ruskih aviona.

Danas je objavljeno kako su sirijske provladine snage zauzele više od 60 posto sektora koji u Alepu drže pobunjenici, javlja Hina. Zbog katastrofalnog stanja u kojem su se našli civili uvučeni u sukobe, Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se danas izjasniti o nacrtu rezolucije kojim se traži prekid neprijateljstava u Alepu u trajanju od najmanje sedam dana.

Dvadesetog dana velike ofenzive, režimske snage napredovale su u nedjelju prema ponovnom osvajanju cijelog drugog grada u zemlji, podijeljenog od 2012. na četvrti koje drže pobunjenici na istoku i četvrti koje kontrolira režim na zapadu.

"Pobunjenici koji ostanu u Alepu bit će smatrani teroristima"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas kako je uvjeren da Washington i Moskva mogu ovaj tjedan postići dogovor o povlačenju svih pobunjenika iz istočnih dijelova Alepa. Kad dogovor bude postignut, pobunjenici koji ostanu u opkoljenom istočnom dijelu grada bit će smatrani teroristima i Rusija će pomoći sirijskoj vojsci u njihovu protjerivanju, rekao je.

"Oružane skupine koje odbiju napustiti istočni Alep bit će smatrane teroristima", rekao je. "Smatrat ćemo ih teroristima, ekstremistima i podržat ćemo operaciju sirijske vojske protiv tih kriminalnih skupina."

Rusija i SAD počet će pregovore o povlačenju u Ženevi u utorak navečer ili srijedu ujutro. Američki državni tajnik John Kerry poslao je svoje prijedloge o rutama i tajmingu povlačenja, rekao je Lavrov.

Ocijenio je također da bi rezolucija UN-a o prekidu vatre bila kontraproduktivna jer bi prekid vatre pobunjenicima omogućio da se pregrupiraju, prenosi Hina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene