Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netolerancija

Utah: Vrhovni sud suspendirao istospolna vjenčanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud SAD-a suspendirao je u ponedjeljak sklapanje brakova među osobama istog spola u Utahu, koje guverner te zapadne američke države kani zabraniti.

Krajem prosinca država je uložila žalbu vrhovnom sudu zbog suspenzije pravosudne odluke kojom se zakon iz 2004. proglašava protuustavnim. Njime su zabranjena vjenčanja između osoba istog spola.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Odlukom donesenom 20. prosinca sklapanje braka među osobama istog spola u Utahu su legalizirana, kao i u još 17 američkih država. No Gary Herbert, guverner Utaha, države u kojoj živi velika mormonska zajednica, na tu je odluku podnio žalbu sudu.

VIDEO Vrhovni sud u Australiji jednoglasno zabranio istospolne brakove

U kratkome objašnjenju sutkinja Sonia Sotomayor zadužena za slučajeve najviše sudske instance u državi, u ponedjeljak je prihvatila zahtjev guvernera Herberta i njegova ministra pravosuđa Seana Reyesa te je suspendirala sklapanje istospolnih brakova "u očekivanju konačne odluke prizivnog suda".

Zakoni koji se odnose na sklapanje brakova u Sjedinjenim Državama ovise o pravosudnom sustavu pojedine države. Gotovo 30 saveznih država usvojilo je dokument kojim se sklapanja brakova ograničavaju na heteroseksualne parove, a 17 država, među kojima i savezna država Washington, dopuštaju vjenčanja i istospolnim parovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene