Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Usvojena deklaracija povodom 50. obljetnice EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije usvojili su u nedjelju u Berlinu deklaraciju u povodu 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, u kojoj je 2009. godina spomenuta kao rok za donošenje novog institucionalnog rješenja.

Deklaraciju su na prigodnoj svečanosti u Njemačkom povijesnom muzeju u nazočnosti 27 šefova država ili vlada zemalja članica potpisali njemačka kancelarka Angela Merkel, koja predsjedava Europskim vijećem, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Imperativ je djelovati Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! "Nema više vremena za gubljenje i kompromise" Aleksandar Vučić Delikatna situacija Što će reći Kremlj? Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

U deklaraciji se ne spominje izravno ni proširenje ni europski ustav, ali se navodi "obnovljeni zajednički temelj"

"Stoga smo danas, 50 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ujedinjeni u našem cilju da Europsku uniju do izbora za Europski parlament 2009. godine postavimo na obnovljeni zajednički temelj", kaže se u vrlo kratkoj deklaraciji.

Iako prethodna proširenja EU-a nisu izrijekom spomenuta, u
deklaraciji se kaže da je "zahvaljujući snažnoj želji za slobodom ljudi u srednjoj i istočnoj Europi, neprirodna podjela Europe sada stvar prošlosti. 

Europska integracija pokazuje da smo izvukli pouke iz
krvavih sukoba i povijesti ispunjene patnjom".

Isto tako nigdje se ne spominje ni buduće širenje EU-a, jedino se vrlo neodređeno spominje otvorenost. 

"Europska unija će i dalje nastojati u svojoj otvorenosti i uz volju svojih država članica učvršćivati unutarnji razvoj Unije. Europska unija će i dalje promicati demokraciju, stabilnost i blagostanje izvan svojih granica", kaže se u deklaraciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene