Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumbija

Ustavni sud onemogućio Uribeu treći mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbijski ustavni sud zatvorio je u petak jedno poglavlje u povijesti te južnoameričke zemlje, onemogućivši treći mandat predsjedniku Alvaru Uribeu koji je obilježio zemlju svojom čvrstom politikom prema gerilskoj skupini FARC-u.

U odluci objavljenoj u petak navečer sud je poništio zakon o sazivanju referenduma donesen u rujnu, kojim bi se, da je potvrđen, izmijenio ustav kako bi se predsjedniku omogućilo sudjelovanje na izborima 30. svibnja. 'Ustavni sud je odlučio u cijelosti poništiti zakon na temelju kojega je sazvan referendum', rekao je predsjednik toga suda Mauricio Gonzalez. Nešto ranije, on je oštro kritizirao taj zakon koji, po njegovoj ocjeni, 'ozbiljno narušava temeljna načela demokratskog sustava', osobito zbog nepravilnosti u financiranju kampanje za njegovo prihvaćanje, a zatim i u zakonodavnoj proceduri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šestogodišnji predsjednički mandat Duma prihvatila produženje predsjedničkog mandata Slika nije dostupna Predsjednik Kolumbije nakon odluke suda traži ponavljanje izbora

Alvaro Uribe, 57-godišnji odvjetnik, izabran je za predsjednika 2002., a 2006. je ponovo izabran zahvaljujući kontroverznoj ustavnoj reformi koja mu je omogućila da se drugi put kandidira. Po anketama, najviše izgleda za njegova nasljednika ima Juan-Manuel Santos, bivši ministar obrane (2006.-2009.). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene