Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne poštuju odluku suda

Usprkos pritiscima SAD-a, oporbe i korisnika u Turskoj je Twitter još uvijek blokiran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvena mreža Twitter u Turskoj je još uijek blokirana unatoč naredbi koju je u srijedu izdao ustavni sud da se ta blokada ukine bez odgode.

Turska islamsko-konzervativna vlada još nije ukinula blokadu mreže Twitter koju je u srijedu naredio bez odgode Ustavni sud, usprkos pritiscima SAD-a, oporbe i korisnika. U presudi objavljenoj u srijedu, tursko sudsko tijelo ocijenilo je jednoglasno da zabrana Twittera predstavlja kršenje ustavnog prava na slobodu izričaja i naredilo njezinu hitnu deblokadu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Tursko pravosuđe naredilo ukidanje blokade Twittera

Presuda suda protiv turskih vlasti za telekomunikacije (TIB) objavljena je u četvrtak ujutro u Službenom listu. State Dapartment pozvao je Ankaru da hitno ukine zabranu. 'Smatramo da zabrana treba hitno biti ukinuta, a ako postoji odluka suda, smatramo da treba hitno biti provedena, što je prije moguće', rekla je Marie Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta. 'Očito, ne smatramo ni da bi YouTube trebao biti zabranjen'.

YouTube je također u Turskoj blokiran, TIB je to učinio tjedan dana nakon što je blokirao Twitter. TIB je onemogućio pristup mreži Twitter u noći s 20. na 21. ožujka, slijedeći upute premijera Recepa Tayyipa Erdogana, odlučnog da prekine svakodnevno objavljivanje optužbi za korupciju spram njegova režima na internetu. Dužnosnik Stranke pravde i razvoja na vlasti dao je naslutiti da se nalog neće smjesta provesti.

Curenje podataka na YouTubeu smatraju objavom rata!

'Presuda se odnosi isključivo na tri individualne žalbe ustavnom sudu. Razmotrit ćemo je', izjavio je zastupnik Stranke pravde Mustafa Sentop. Oporba je zgrožena odgodom izvršenja sudskog naloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene