Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Naše se vojske dobro slažu''

Trump i Putin otvorili temu nuklearnog naoružanja: ''Mislim da smo svi bili budalasti, trebali smo voditi ovaj dijalog mnogo ranije''

Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Nakon sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, održana je zanimljiva konferencija za novinare.

Vladimir Putin odmah je na početku rekao da je s Donaldom Trumpom danas u Helsinkiju vodio iskren razgovor. Istaknuo je težak odnos koji sada imaju SAD i Rusija te rekao da nema potrebe da on bude težak, jer je Hladni rat iza njih.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping čvrsti odnosi Putin na prvom putovanju u novom mandatu: "Svijetu šalje poruku o snazi" Sergej Šojgu Državna izdaja Putin započeo čistku, riješio se bliskog suradnika: "Pretresi otkrili što su napravili s tajnim dokumentima"

Međutim, novi su izazovi pred njima – terorizam i svjetski ekonomski problemi.

Osim toga, dotaknuli su se i teme balansiranja odnosa nuklearnih snaga te su već razgovarali o nekim prijedlozima za kontrolu naoružanja i proširenju sporazuma ''Start''. Iako su se o nekim pitanjima složili, o nekima nisu, priznao je Putin.

Razgovarali su o situaciji u Siriji, o Izraelu, Sjevernoj Koreji.

Dotaknuli su se, kaže Putin, i teme miješanja Rusije u izborni proces u SAD-u. ''Morao sam ga uvjeriti da Rusija nikada nije niti će ikada utjecati na izbore u SAD-u'', istaknuo je.

Trump: ''Smiješno je...''

Trump je rekao da je današnji dan bio veoma uspješan. U razgovoru s Putinom proveo je nekoliko sati. Uvjeren je da Putin i Rusija žele završiti problem širenja nuklearnog naoružanja.

''Mislim da smo svi bili budalasti i da smo trebali voditi ovaj dijalog mnogo ranije. Imamo priliku napraviti nešto veliko. Na primjer, radimo na zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja'', kaže Trump.

''Smiješno je da 90 posto nulearnog oružja imaju Rusija i SAD'', podsjetio je Trump.

Na pitanje o potencijalnom sporazumu suradnje američke i ruske vojske, Trump je rekao: ''Naše se vojske dobro slažu, bolje nego politički vođe i dobro su međusobno koordinirani.''

''Današnji razgovor je početak duljeg procesa snažnog dijaloga s Rusijom'', kazao je Trump dodavši da je Rusija dobar gospodarski konkurent.

''Lopta je u važem dvorištu''

Na kraju je Putin predao Trumpu nogometnu loptu rekavši: ''Predajem Vam loptu, sada je ona u vašem dvorištu''. Trump je loptu preuzeo i dobacio je Melaniji uz komentar da će lopta poslužiti za igru s njihovim sinom Barronom.

''Imate li kompromitirajuće dosjee o Trumpu i njegovoj obitelji?''

Jedan novinar pitao je Putina: ''Imate li kompromitirajuće dosjee o Trumpu i njegovoj obitelji?''

''Čuo sam ove glasine, da smo navodno prikupljali kompromitirajuće dokumente kada je prije privatno bio u Rusii. Kad je Trump bio tada u Moskvi, nisam ni zano da je ondje. Mislite li da skupljamo dokuemnte o svim poslovnim ljudima koji dolaze u Rusiju? Zanemarite to i nemojte o tome više razmišljati'', patronizirajuće je odgovorio Putin, a Trump je rekao da su takve glasine ''lov na vještice''.

''Bio sam obavještajac i znam kako nastaju ti izvještaji''

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je predavanje novinaru koji je pitao predsjednika SAD-a zašto vjeruje Rusima kad kažu da se nisu miješali u predsjedničke izbore, a ne izvještajima američkih obavještajnih službi koji nude dokaze za suprotno.

Trump je na to pitanje dao neodređeni odgovor, a potom mu je u riječ upao iziritirani Putin.

''Zašto mislite da mi vaš predsjednik vjeruje, da ja vjerujem njemu? Ja branim ruske interese, a predsjednik Trump američke. Neki interesi su nam zajednički i trebali bismo imati smisleniji odnos. Zašto ne biste bili suosjećajni prema osobi koja želi ostvariti dobar odnos s vama. Moraju nas voditi činjenice, a ne glasine'', rekao je Putin, a Trump mu nije proturječio.

Međutim, pitanja iz redova američkih novinara vezana za utjecaj na izbore nisu prestala. Trump je rekao da je Putin ponudio svoje istražitelje da surađuju s američkim, a Putin se ponovno ubacio iz uz tajanstveni osmijeh rekao: ''I ja sam bio obavještajac i znam kako nastaju ti izvještaji''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene