Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Uspio dogovor o otpisu dugova Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon dobre vijesti iz Grčke.

Dio državnog duga pristalo je otpisati 85 i pol posto domaćih vjerovnika, što znači da se restrukturiranje duga uspješno nastavlja.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

Time je Grčka izbjegla bankrot, ali i otvorila put prema novom paketu pomoći Europske unije i MMF-a od 130 milijardi eura. Dogovorom s vjerovnicima, grčki dug trebao bi se smanjiti za stotinjak milijardi eura.

>> Ultimatum: Grčka će bankrotirati ako vjerovnici ne pristanu na zamjenu obveznica

'Zamjena obveznica zapravo neće dovesti do velikog smanjenja grčkog duga, jer će je dijelom financirati vlada i MMF sa svojim zajmovima. Čak i nakon ovog otpisa, grčki dug će iznositi 115 posto BDP-a. To znači da problem stabilnosti grčkog duga ostaje', rekao je Chalse Jenkins, analitičar.

Ipak, spas grčke označio je i spas stabilnosti eurozone. Ugledni ekonimist Hans Verner Zin u der Spiglu je izjavio: kolabira li euro, i njemačka Bundesbanka dolazi na rub propasti. Njezin dug u tom bi slučaju premašio njemački državni proračun.

Europska središnja banka od danas opet prihvaća grčke obveznice kao kolateral za kredite bankama. Ta je odluka bila suspendirana nakon što je agencija Standars and Purs rejting Grčke proglasila selektivnim stečajem. Čelnici zemalja eurozone -nakon fiskalnog pakta kane donijeti i zakon o rejting agencijama. Ograničiti im procjene koje su virtualne i u neskaldu s realnim stanjem u gospodraskom sektoru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene